Hírek

2007.10.09. 17:57

Adóvita indul

Egyszerűsítések, az adórendszer stabilitásának megőrzése, a feketegazdaság visszaszorítása – ezekben jelölte meg az egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat céljait Tátrai Miklós pénzügyi államtitkár kedden a tervezet országgyűlési vitáján.

Tóth M.

A nyolc órásra tervezett általános vita több mint a fele zajlott le kedden.
A kormány javaslatot tesz arra, hogy az szja-ban a közepes jövedelműek kiemelkedően, igazságtalanul nagy adóterhe lényegesen csökkenjen. Ezt szolgálja az adójóváírás rendszerének változása. Módosulnak egyes kedvezmények is, így például az szja területén megszűnik a lakásszerzési kedvezmény, viszont rövidebb ideig, öt évig lesz adóköteles a lakások átruházásából származó jövedelem. A helyi építmény- és telekadózásban a számított érték alapú adóztatás váltja fel a jelenlegi alapterület szerinti vagy korrigált forgalmi érték szerinti adóalapot 2009-től. A luxusadót nem csak a magánosoknak, hanem a szervezeteknek is fizetniük kell.

A feketegazdaság fehérítése végett az APEH például, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásánál, becsléssel állapíthatja meg az elmaradt közterheket. Kockázatelemzéssel legalább az induló vállalkozások húsz százalékát ki fogják választani ellenőrzésre. Ugyanakkor nem ragaszkodik a három kis adó (innovációs járulék, rehabilitációs-, valamint szakképzési hozzájárulás) összevonásához a szocialista frakció. Az MSZP-frakció módosítaná az építési telkek illetékmentességével összefüggő hasznos alapterület mértékét is, mivel azt túl magasnak tartják – közölte Végh Tibor szocialista országgyűlési képviselő tegnap. Ezért kezdeményezik, hogy az illetékmentességhez a telek maximális beépíthetőségének ne a felét, hanem húsz-harminc százalékát érje el a hasznos alapterület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!