Hírek

2007.10.13. 15:07

A fémtelenített ezerforintos rejtélye

Még a Magyar Nemzeti Bank szakértői sem tudják eldönteni, hogyan kophatott le a birtokunkba került új ezresről a fémcsík. Kisebbfajta szenzációval érne fel, ha a tüzetesebb vizsgálat gyártási hibát állapítana meg.

Dián Tamás

Szeptembertől már csak az új, fémcsíkkal ellátott ezerforintossal fizethetünk – éppen ezért keltett feltűnést az a birtokunkba jutott bankjegy, amelyről egyszerűen lekopott a fénylő biztonsági védelem. Mivel a kérdéses fizetőeszköz 2006-ban került ki a nyomdából, s egyáltalán nem tűnt elhasználtnak, adódott a kérdés: vajon gyártási problémáról van szó, vagy más, ismeretlen hatás rongálta meg a DA 7210832 sorozatszámú bankjegyet? A helyzetet bonyolítja, hogy a kopottas fémcsíkot takaró fólia szemmel láthatóan sértetlen. Ez pedig kizárja a hagyományos ledörzsölés lehetőségét: a fémcsík a légmentesen tapadó fólia alól tűnt el.

Szóba jöhet még a kémiai jellegű rongálás lehetősége, ám ezek közül a mosást máris kizárhatjuk. Azt ugyanis a Magyar Nemzeti Bank szakértői elmondták, hogy a kimosott bankjegyeket könnyen fel lehet ismerni: a mosószerekben található optikai fehérítő anyag ugyanis beépül a lenalapú bankjegy rostjai közé, s „kifehéríti” a papírpénz alapanyagát. Az ilyen, mosógépből kikerült bankók az UV-lámpa alatt annyira világosak, hogy még a biztonsági rostszálaik sem látszanak, sőt: az UV jelzést is elfedi a mosószeres „kezelés”. A kérdéses ezerforintoson azonban ilyesmi nem tapasztalható.

Ezek után érthető, hogy Ferenczi Barnabás, a jegybank készpénz-logisztikai osztályának vezetője kissé tanácstalanul forgatta a rejtélyes ezrest. Mint mondta, ő még mindig arra tippel, hogy a bankjegyet valamilyen extrém hatás érhette, azaz nem rendeltetésszerűen használták. „A fémcsík és az ezt takaró fólia a papírgyártás során kerül rá a papírra – jelentette ki. – Ez két különböző anyag. Ha tehát gyártási hibáról lenne szó, nem csupán ez az egy bankó lenne hiányos, hanem több millió darab – erről azonban szó sincs. Ráadásul mind az alapanyagot előállító Diósgyőri Papírgyárban, mind pedig a Pénzjegynyomdában világszínvonalú minőségellenőrzési technológia működik, így elméletileg szinte kizárt, hogy hibás bankjegy kerüljön forgalomba. Olyan sem fordult elő még soha, hogy bankjegyeket vissza kellett volna vonni.”

A kérdéses, 2006-ban gyártott ezres egyébként „középkorú”, mivel egy bankjegy átlagos élettartama három esztendő. Pomázi Sándor, a jegybank Nemzeti Készpénzszakértői Központjának vezető szakértője elmondta: a kisebb címletű bankók gyorsabban forognak, ezért hamarabb elhasználódnak, mint a nagyobb értékű címletek, amelyek esetenként 8-10 évig is forgalomban maradnak.

A hiányos fémcsíkra azonban a tartós használat sem adhat magyarázatot. Szabolcsy István az MNB feldolgozástechnológiai csoportvezetője ezért azt mondta: ahhoz, hogy fény derüljön a rejtélyre, egy sokkal alaposabb, több hétig tartó vizsgálatra van szükség. „Nagyon meglepődnék, ha az derülne ki, hogy gyártási hiba történt – mondta. – Ám mivel a pénzügyi szektorban sehol sem megoldott a sorszámok leolvasása, az adott alapanyagból gyártott bankjegyek visszakeresésére szinte semmi esély nincs.”

Fűtenek az elhasznált bankjegyekkel

A bankjegyek állapotát a pénzintézetek, illetve a posták is folyamatosan ellenőrzik, s az elhasználtnak tűnő példányokat visszaküldik a Magyar Nemzeti Bankba. Itt a selejtes fizetőeszközöket bezúzzák, kis téglákká tömörítik, s ezeket – mivel fűtőértékük megegyezik a barnaszénnel – általában eltüzelik.

Az ezerforintosokból 41,2 millió példány van folyamatosan forgalomban, s évente ennek a mennyiségnek nagyjából a harmadát vonják be túlzott elhasználódás miatt. Ha egy bankjegy sérült, vagy hiányos, akkor a pénzintézetekben, illetve a postákon be lehet cserélni. Ennek csak az feltétele, hogy a bankjegyhez tartozó részek kiadják a pénz felületének több mint 50 százalékát. Ha azonban felmerül a gyanú, hogy a papírpénz bűncselekmény következtében sérült meg (például hamisításhoz használták fel egy részletét), akkor nem csak a beváltást tagadják meg, hanem hatósági vizsgálat is indul.

Az ezerforintosokból 41,2 millió példány van folyamatosan forgalomban, s évente ennek a mennyiségnek nagyjából a harmadát vonják be túlzott elhasználódás miatt. Ha egy bankjegy sérült, vagy hiányos, akkor a pénzintézetekben, illetve a postákon be lehet cserélni. Ennek csak az feltétele, hogy a bankjegyhez tartozó részek kiadják a pénz felületének több mint 50 százalékát. Ha azonban felmerül a gyanú, hogy a papírpénz bűncselekmény következtében sérült meg (például hamisításhoz használták fel egy részletét), akkor nem csak a beváltást tagadják meg, hanem hatósági vizsgálat is indul. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!