Hírek

2007.09.25. 17:37

Újra nyomul az OMV

Papíronként 32 ezer forintot ajánlott az osztrák OMV a Mol részvényeseinek – tudatta kedden a társaság. A magyar vállalat azonban kosarat adott a sógoroknak, nem tárgyal az eladásról. Az elemzők szerint a jövő is a magyar vezetőkön múlik.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az OMV a Mol már több mint ötödét bekebelezte – fotó: Kallus György
[/caption]Újabb fejezetéhez érkezett a hónapok óta tartó Mol-OMV csörte: az osztrák cég közleményben tudatta, hogy a Mol több mint ötödét, pontosan 20,2 százalékát már megszerezte. Emellett részvényenként 32 ezer forintos ajánlatot tett a magyar olajipari társaság többi papírjára is. „Kilencmilliárd euró (mintegy 2254 milliárd forint) áll készenlétben az OMV-Mol egyesülés finanszírozására” – közölte keddi sajtókonferenciáján Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója.

A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű. Az osztrákok ugyanis konkrétan nem tettek nyilvános felvásárlási ajánlatot, hanem csak azt közölték, hogy készek ajánlatot tenni, ha teljesül öt feltételük – egyebek között az EU jóváhagyása a fúzióra, 50 százalék feletti rész megszerzése a Molban, a 10 százalékos szavazati korlát eltörlése, az egyetlen állami elsőbbségi részvény visszavonása. Ennek érdekében közvetlen tárgyalást kezdeményeztek a Mol tulajdonosaival. Az OMV a magyar kormánynak is jelezte, hogy kész számos olyan intézkedést megvitatni, amely Magyarország fontosságát biztosítaná az egyesülő cégcsoportban. Így elképzeléseik szerint a közös vállalkozás mind Ausztriában, mind Magyarországon tőzsdei társaság lenne, a felügyelő bizottságban és a felső vezetésben jelentős magyar képviselettel. Ígérik, hogy Budapestre telepítenék a legnagyobb üzletágat, továbbá számos egyéb kapcsolódó tevékenység központját.

Az ajánlott összeg mintegy 18,7 százalékkal volt magasabb a hétfői záróárnál. Az OMV kedden reggeli bejelentését követően a nyitáskor egyből felfüggesztették a Mol papírok kereskedését, amit csak délután fél egykor indítottak újra több mint 31 ezer forintos áron. A magyar társaság papírja végül 27930 forinton zárt 44,6 milliárd forintos forgalom mellett.

A Mol nem meglepő módon – az eddigi álláspontját követve – újból kosarat adott az osztrákoknak. A kedden dél körül kiadott közlemény szerint nem kívánnak tárgyalásokat kezdeni az osztrák céggel. Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója szerint a szándéknyilatkozat jól illeszkedik az OMV eddigi egyoldalú és barátságtalan lépéseinek sorába. Hozzátette, hogy a Molnak független vállalatként kiváló növekedési kilátásai vannak, ezért a továbbiakban sem kívánnak feltételes megkeresésekkel foglalkozni, amelyek sem részvényeseik, sem az egyéb érdekelt felek érdekeit nem szolgálják. A kormány a fennálló helyzetet az úgynevezett lex Mollal, azaz a stratégiai cégek védelmét szolgáló törvénnyel akarja rendezni.

Az OMV szándéknyilatkozatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is megvizsgálja. Farkas István, a szervezet felügyeleti tanácsának elnöke egy keddi fórumon annyit mondott erről, hogy az osztrák cégtől nem érkezett felvásárlási ajánlat. A felügyeletnek azt kell megvizsgálnia, hogy a társaság közleményében foglaltak olyan hírnek számítanak-e, amelynek van a konkrét felvásárlásra vonatkozó része. Álláspontja szerint a vizsgálat mintegy 48 órán belül lezajlik.

Törvény védheti októbertől a Mol-t

Akár már október 10-e körül életbe léphet a lex Mol néven ismertté vált törvénytervezet – tudta meg a Világgazdaság. A törvény megalkotására még július közepén adott utasítást Gyurcsány Ferenc, azzal a céllal, hogy azok a vállalatok, amelyek külföldi állam közvetlen vagy közvetett irányítása alatt állnak, ne szerezhessenek irányítást a Magyarország számára stratégiailag fontos cégekben és üzletágakban. A leendő jogszabályt mind az öt parlamenti párt támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!