Hírek

2007.09.14. 06:04

Újabb feszültségforrások

Egyes vélemények szerint az egekbe szökhet jövőre egy átlagos háztartás villanyszámlája. Immár a kormányzati szakállamtitkár is hangoztatta, az elkövetkező egy évben jelentősen drágul a villamos energia ára az áramtőzsdéken, s az emelkedés nem áll meg határainknál.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Súlyosan érintheti a családokat az áremelkedés
[/caption]Akár a fogyasztók szociális támogatására is szükség lehet a közelgő áramár-emelkedések miatt vázolta a nem túl rózsás jövőt Felsmann Balázs az Energia 2007 konferencián. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára szerint a szeptemberi időszakra vonatkozóan az európai tőzsdei villamosenergia-árak megawattonként 32-40 euróként mozognak, ám jövő év augusztusára már elérhetik az 56 eurót is. Az emelkedés nem áll meg határainknál függetlenül a piac liberalizálásától és a hazai jogszabályi változásoktól.

A témában tegnap egész nap hiába próbáltuk elérni a szakállamtitkárt, a sajtóosztályon csak ígéreteket kaptunk. Végül lapzártánk előtt egy nyilvános közlemény jutott el szerkesztőségünkhöz a minisztériumtól. A közlemény az áremelkedés lehetőségét nem cáfolta, elsősorban azt sietett leszögezni, hogy az említett jegyzésárakból nem lehet egész évre való következtetést levonni.
Az áram ára ugyanis egész évben folyamatosan változik, s az éves átlagárat tekintve pedig az elkövetkező időszak drágulása már jóval alacsonyabb, körülbelül 20 százalékos lesz, így nem kell tartanunk „méregdrága” ártól. 2007 átlagában ugyanis 48-55 euró között alakul az áram értéke megawattonként, jövőre pedig 56-62 euró lehet.
 
A közlemény kitér arra is, hogy a liberális vezetésű tárca nem kíván Magyarországon torz, piacidegen beavatkozással eltérített árakat bevezetni az elektromos-energia piacán sem.
Felsmann a szerdai konferencián már jelezte: 1-10 milliárd forint körüli támogatási összeget kell majd várhatóan fordítani a rászorulók támogatására. A becsült kompenzáció ellenére azonban a szakállamtitkár szerint korai még a konkrét áremelés mértékéről beszélni, mert a tapasztalat szerint a fogyasztók pénztárcáját jobban megkíméli a liberalizált piac.
 
Ennek ellenére a Fidesz szakpolitikusa tegnap felszólította a parlamenti többséget, a szociális érzékenység jegyében támogassák a villamos energia hatósági ár-megállapítási lehetőségét 2008. január 1-je után is. Fónagy János szerint a jövő évre prognosztizált drasztikus energiaár-emelés – az ellenzéki erő ezt korábban 30 százalékosra tette - elviselhetetlen lenne a magyar családok és a hazai vállalkozások számára, a nagyvállalatok esetében pedig rontaná versenypiaci helyzetüket.
Az ellenzéki képviselő bírálta Kóka Jánost is, mondván: a miniszter nemrég még arról beszélt, hogy a szabadpiaci energiavásárlás 5-15 százalékkal mérsékeli a villamos energia árát.

Jelentős erőműfejlesztést kell végrehajtani

Még a közeljövőben dinamikus erőműépítési hullám kell kezdődjön Magyarországon, ehhez pedig elengedhetetlen az energiapolitikáról szóló döntés, mondta el egy lapunknak nyilatkozó szakértő. 2020-ig újabb erőműveket kell üzembe helyezni a folyamatos energiaellátás biztosításáért, ugyanis a 8000 megawattnyi energiát termelő létesítmények közel fele addigra teljesen leamortizálódik. Véleménye szerint továbbá a növekvő energiaszükséglet kikényszeríti az atomerőművi kapacitást csaknem 1800-2000 megawattos bővítését is. Ha az ezzel kapcsolatos tervek zöld utat kapnak, úgy minimum 8-10 év kell az erőmű elkészültéhez is.

Zöld energia akkumulátorokban

A tudomány nagy erőkkel készül az energiaínséges-környezetbarátabb időkre: két éven belül hatalmas akkumulátorokat állít fel az E.On. brit vállalat, melyekben a szél- és napenergiát hasznosító berendezések által előállított áramot fogja raktározni. Az első akku négyszer akkora lesz, mint egy hajókonténer, s az abban elraktározható 1 megawattnyi elektromos energia 10 millió ceruzaelem energiatartalmával lesz egyenértékű. Ha a terv sikeres lesz, az egyfajta megoldást kínál a két környezetbarát energiatermelési forma nagy hiányosságára, nevezetesen arra, hogy időjárásfüggők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!