Hírek

2007.09.20. 06:00

Reform az idősotthonokban

Ha a parlament megszavazza a szociális törvény módosítását, akkor jövőre sokkal szigorúbb feltételek alapján lehet majd bekerülni az idősotthonokba. A kormány szándéka szerint a magas nyugdíjjal rendelkezők helyett inkább a valóban rászorulóknak kell fenntartani a helyeket.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Várhatóan szigorúbb feltételekkel lehet majd bekerülni az idősotthonokba
[/caption]„Az elmúlt évek színvonalcsökkenése után immáron szakmailag is vállalhatatlan helyzetet teremt mind az állami, mind a nem állami fenntartók által üzemeltetett bentlakásos szociális intézményekben a szociális törvény előterjesztésen alapuló módosítása. Az új szabályozás legnagyobb vesztesei az intézményekben lakó, és a kialakított szolgáltatásokat a jövőben igénybe venni szándékozó, elsősorban idős emberek lesznek” – mondta szerdán lapunknak Németh Sándor. A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének (SZESZE) elnöke hozzátette: ha az egyszerű többséget igénylő tervezetet a parlament várhatóan október elején megszavazza, akkor az idősotthonokba való bekerülés jogi procedúrája 2008 januárjától még a jelenleginél is hosszadalmasabb, költségesebb és életszerűtlenebb lesz.

Németh példaként említette, hogy a kormány elképzelései szerint a jövőben idősotthoni ellátás napi 4 órát meghaladó gondozási szükségletet igazoló szakvélemény alapján lenne csak nyújtható a rászorulóknak. „Én nem tudok jelenleg olyan mérőszámokról, amelyek segítségével biztosan meg lehetne állapítani a napi ápolási időt. Ráadásul az idősek állapota napról napra változik” – szögezte le a SZESZE elnöke. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nem állami szolgáltatók és fenntartóik bankhitelből jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre az ágazatban, azonban üzemeltetési forrásaikat évről évre szűkítik. „A most beterjesztett javaslat egyenesen a magánberuházók kiszorítására törekszik.

Ugyanakkor az is érdekes, hogy az ellátást igénylőnél tartott jövedelemvizsgálat során azt az ingatlant is vagyonként vennék figyelembe, amit az érintett 18 hónapon belül ingyenesen átruházott például az unokájára. Így bár nincs semmije az ápolásra szorulónak, mégis kevesebb állami támogatás járna utána” – fogalmazott Németh. A SZESZE elnöke végül azt tanácsolta a rászorulóknak, hogy még az idén próbáljanak bekerülni valamelyik intézménybe, illetve, hogy a tervezett beköltözés időpontja előtt legalább 18 hónappal már gondoskodjanak az ingatlanjaik sorsáról.

„A fő probléma az, hogy a bentlakásos ápoltak kétharmada a beköltözés előtt semmilyen más szociális ellátást nem vesznek igénybe. Tehát nincsen átmenet. A családok nem veszik igénybe a házi segítségnyújtás lehetőségét, hanem jó kapcsolataik útján, a magas nyugdíjjal rendelkező hozzátartozót azonnal intézménybe küldik” – mondta lapunknak Korózs Lajos. Az országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának MSZP-s elnöke hozzátette: egy intézményben ápolt ember költségeiből 3-4 rászorulón tudnának segíteni otthonában. Korózs megígérte, hogy a törvénymódosítás során arra is figyelni fognak, hogy az intézményeknek is megérje, hogy jómódúak helyett inkább elesetteket gondozzanak. Ezt a rászorulók után járó magasabb normatívával érnék el. „Ugyanakkor azt a lehetetlen állapotot is orvosolni akarjuk, hogy egyes kistérségek szinte tömve vannak idősotthonokkal, máshol pedig egyáltalán nincsenek” – mondta a szocialista politikus. A jövedelemvizsgálat szigorítását pedig azzal indokolta, hogy az ingatlanok ajándékozásával túl sok család játszotta ki a szabályokat.

Bírságot fizethetnek az idősotthonok

Szintén új eleme lenne a szociális törvénynek, hogy a gyámhivatal vagy a jegyző ezentúl már szankcionálhatná is a szociális intézmények fenntartóit. Ha az ellenőrzések során valamilyen hibát, mulasztást észlelnek vagy ilyen bejelentést kapnak, akkor kivizsgálás és mérlegelés után akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhatnának. A SZESZE szerint ez intézményi csődökhöz vezethet, hiszen csak 2007-ben eddig közel duplájára nőttek a költségeik, ellenben az általános megszorítások őket sem kerülték el, hiszen a kapott támogatásaik drasztikusan csökkentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!