Hírek

2007.09.04. 19:49

Idén nem tudjuk meg, kik szőkítettek

„Egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az olajpapírokat” – jelentette be kedden Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Van, amit már nem is fognak, hiszen Szilvásy elismerte: az akták jelentős részét megsemmisítették.

BAMA

A Pallag-bizottság minősítetett anyagainak felülvizsgálatát ugyan befejezték az érintett szervek, de Szilvásy újbóli felülvizsgálatot kért, mivel a több mint 35 ezer oldalas anyag nagy részét a titokgazdák az első áttekintés után nem hoznák nyilvánosságra. Pedig Szilvásy múlt hónapban kijelentette: várhatóan szeptember 3-án ez fog történni, legalábbis az iratok egy részével. Az „olajos ügyeket” vizsgáló munkacsoport szeptember végéig kapott újabb határidőt.

A rendvédelmi szervek különbözőképpen vélekednek az olajszőkítéssel kapcsolatos titkos iratok minősítésének feloldásáról: a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő 120 lap túlnyomó többségénél a titkosítás feloldását javasolják az illetékesek, de a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál a nagyjából 5000 lapból majdnem 1300 minősített maradna, a Vám- és Pénzügyőrség pedig semmit nem hozna nyilvánosságra a náluk megtalálható 2700 lapból. A rendőrség pedig még időt kért – ezt még hétfőn, a munkacsoport ülése után közölte a titokminiszter.

Szilvásy György hangsúlyozta: a kormány továbbra is azt szeretné, hogy a lehető legtöbb anyagot megismerhesse a nyilvánosság. A munkacsoport tagjai viszont abban egyetértettek egyet, hogy a feldolgozással idén már nem végeznek, mivel nagyobb terjedelmű az irathalmaz, mint amire számítottak.
A kormány június végén hozott létre munkacsoportot a mintegy 80 ezer oldalnyi, olajügyekkel foglalkozó anyag titkosításának felülvizsgálatára. A kilencvenes évek illegális ügyletei akkor kerültek újta reflektorfénybe, amikor Kármán Irén oknyomozó újságírót ismeretlenek júniusban megverték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!