Hírek

2007.08.28. 04:11

Tornyot építettek mellém, fizessenek érte!

Olvasónk telke mellé átjátszótorony épült. Ezzel az ingatlan értéke csökkent, amiért az úr meg is kapta a kártérítést. De nem biztos benne, hogy ez beleszámít-e a vállalkozásba?

Rados Virág

A kártérítést az ingatlan tulajdonosa kapta – mondta dr. Schneider Péter jogász. Tehát egy személy, nem pedig egy cég. Az ingatlan, vagyis a ház és a telek nem a vállalkozás tulajdona, hanem az úr személyes vagyona. Így tehát a kártérítés összege nem kap szerepet a vállalkozásban, legyen szó akár betéti társaságról, kft.-ről vagy más cégformáról.

Az úrnak tehát nem kell tartania tőle, hogy a kártérítési összeg mint cégbevétel után adóznia kell. Más lenne a helyzet, ha az ingatlan a vállalkozás tulajdona volna. Akkor az értékcsökkenést, illetve az érte kapott kártérítést valóban a cég bevétele részeként kellene beszámítani.
Sok ilyen per van – erősítették meg más ügyvédek. Különösen azokon a helyeken, ahol gombamód bújnak ki a földből az új épületek.

Benapozásnak nevezzük például azt, amikor a mellettünk épülő monstrum elveszi tőlünk a világosságot. A Magyar György és Társai Ügyvédi Irodánál elmondták: ilyenkor akár több milliós kártérítést kaphatunk. Igazságügyi ingatlanszakértő becsli meg a telek, a ház értékét, és hogy az mennyivel csökkent.

Hasonló baj, ha a mellettünk emelt ház nem veszi el ugyan tőlünk a napot, de ablakaiból, erkélyéről egyenesen a mi kertünkbe látni. Ezt úgy nevezik: az ingatlan az intimitását veszítette el. Magánéletünk szentsége csorbult: nem pihenhetünk telkünkön úgy, mint régen. A kilátás, azaz a panoráma elvesztése miatti pereket panorámapereknek nevezzük. Ha telkünk mondjuk a hegyre néz, és elénk építkezik valaki, akkor is jelentősen csökkenhet ingatlanunk értéke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!