Hírek

2007.08.30. 19:15

Szélsőséges vita minden fronton

Folyik a nyilatkozatháború a Magyar Gárda ügyében. A kormány egyértelmű elhatárolódást és kiállást vár az ellenzéktől és az államfőtől: ez azonban eddig nem történt meg.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A Magyar Gárda létrehozói szerint egyesületük mindössze hagyományőrzők és kulturális
[/caption]„Igen, ez egy rossz kifejezés, öntől is el vagyok határolódva, meg öntől is, mint látja. Ugyanis ön ön, én meg én vagyok. A Magyar Gárda az, mi meg itt vagyunk”. A fentieket Orbán Viktor mondta csütörtökön, mikor arról kérdezték: elhatárolódik-e a Magyar Gárdától, illetve jónak tartja-e az elhatárolódás kifejezést. A pártelnök hozzátette: mindenben egyetért a témáról nyilatkozó Navracsics Tibor frakcióvezetővel. A Fidesz elnökének szavai jól jellemzik azt a kettősséget, ahogy kormány és ellenzék kezelik a szervezethez való viszonyulást.

A radikális Jobbikhoz közeli, a többség által félkatonainak, létrehozói szerint „mindössze” hagyományőrzőnek és kulturálisnak tartott egyesülettel kapcsolatban a kormányoldal álláspontja egyértelmű: „zéró tolerancia” az ordas eszméket ápoló szervezetekkel, így a Gárdával szemben. A koalíciós pártok szerint lejárt a diszkrét elhatárolódás ideje: a jobboldalnak, az államfőnek és az egyházaknak egyértelműen ki kell állniuk, és el kell utasítniuk a csoportot. Az ellenzék szerint azonban a Magyar Gárda egyesületet a bíróság alkalmasnak találta a bejegyzésre, így a demokratikus jogállam és a kormány feladata, hogy megvédje polgárait az esetlegesen fenyegető veszélytől. A Fidesz továbbra sem mondta ki, hogy a Magyar Gárda egyértelműen rossz lenne az országnak, noha egyes politikusai – így Pokorni Zoltán vagy Lázár János – külön már utaltak erre. A református egyház időközben vizsgálatot indított a Gárda zászlójának megáldásán részt vevő Csuka Tamás tábori püspök ellen, az evangélikus egyház pedig azt közölte: elutasít minden, hungarista vagy náci jellegű kezdeményezést, de a kialakult helyzetért a miniszterelnököt is felelősnek tartja.

Arra, hogy a kormány egyértelmű elhatárolódást vár, Navracsics Tibor csütörtökön azt mondta: a kabinet már egy hónapja „a közhangulatot, a közéletet hiszterizálja”. A Fidesz frakcióvezetője közölte, az országon eluralkodó válságot éppen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök idézte elő hazugságaival. A Magyar Gárda jelentette veszélyről azt mondta: ha a kormány bűncselekménnyel, alkotmányellenes szervezkedéssel találkozik, akkor le kell folytatnia a szükséges eljárásokat, ha azonban erre képtelen, akkor alkalmatlan a feladatára.

Nem lehet középre állni – véli ugyanakkor Simon Gábor. Az MSZP országos választmányának elnöke továbbra is elhatárolódást vár az államfőtől és az ellenzéktől. „Elfogadhatatlanok a cinkos megjegyezések, a cinikus vádak és a felelősség elhárítása. Történelmünk tanulsága az, hogy nem lehet a demokráciát védtelenül hagyni” – jelentette ki Simon. A politikus hozzátette, aligha hisztéria akkor szót emelni, ha újnyilas zászlók tűnnek fel az utcákon, szélsőjobboldali katonai szervezetek alakulnak, vagy auschwitzi gúnyrajz jelenik meg egy kormányzati tisztségviselőről.

Ez utóbbit – a Szetey Gáborról készült, az államtitkár bevallottan meleg voltát a náci haláltáborokban a homoszexuálisok megkülönböztetésére használt rózsaszínű háromszöggel és auswitzi háttérrel gúnyoló montázst – Navracsics Tibor is elítélte: a frakcióvezető „borzalmasnak és gyalázatosnak” nevezte a Lánchíd rádió honlapján szerdán megjelent képet. A felelősöket – köztük egy fideszes önkormányzati képviselőnőt – haladéktalanul elbocsátották a rádiótól; Veress Gabriella azóta már nem tagja az ellenzéki pártnak sem.

Teleki: vizsgálja a bizottság a „magánhadsereget”!

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának összehívását sürgeti a Magyar Gárda zászlóbontása kapcsán Teleki László. A szocialista párt roma származású képviselője, korábbi romaügyekért felelős államtitkár azt mondta: „rémisztő belegondolni is, hogy egy olyan szélsőjobboldali párt, amely cigánybűnözésről beszél, újnyilas egyenruhába bújtatott magánhadsereget hívhat össze”.

Teleki ezzel a Jobbik közleményére utalt: ebben Bíber József Tibor alelnök azt írta, „minden élősködő és bűnöző cigány távozhat külföldre”. A Jobbik szerint mindezt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke tartja célravezetőnek, aki közlemény szerint – fenyegetettségre hivatkozva – 800 ezer roma emigrálását helyezte kilátásba. A Fidesz azt közölte: a bizottsági elnök Balog Zoltán jelenleg külföldön van, de a bizottság szeptember 10-én amúgy is ülést tart.

Teleki ezzel a Jobbik közleményére utalt: ebben Bíber József Tibor alelnök azt írta, „minden élősködő és bűnöző cigány távozhat külföldre”. A Jobbik szerint mindezt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke tartja célravezetőnek, aki közlemény szerint – fenyegetettségre hivatkozva – 800 ezer roma emigrálását helyezte kilátásba. A Fidesz azt közölte: a bizottsági elnök Balog Zoltán jelenleg külföldön van, de a bizottság szeptember 10-én amúgy is ülést tart. A Magyar Gárda létrehozói szerint egyesületük mindössze hagyományőrzők és kulturális -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!