Hírek

2007.08.31. 05:14

Fiatalok munkaláz nélkül

A munkaügyi nyilvántartásokban Jelenleg 42 ezer pályakezdő neve szerepel. Köztük mintegy nyolcezer az új név.

Europress–Világgazdaság

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Jöhet a következő álláskereső! A munkaközvetítőknél idén minden eddiginél jobban számít a végzettség.
[/caption]„Júniusban végeztem az ELTE tanító- és óvóképző főiskolai kar kommunikációs és művelődésszervező szakán, és azóta folyamatosan állást keresek” – mondta el kérdésünkre Tornyai Anna. A friss diplomás fiatal azt tapasztalja, hogy ha valakinek van képesítése, akkor az a baj, ha nincs, akkor meg az. Jelentkezett például egy recepciós állásra is, ahol legalább középfokú végzettségűeket kerestek.

Amikor telefonon érdeklődött az állásról, elmondta, hogy felsőfokú végzettsége van, és ezért szeretné legalább az ajánlott diplomás minimálbért megkapni. Közölték vele, hogy így nem tudnak megegyezni a pénzben. Tornyai Anna azt is problémának látja, hogy sok helyen tapasztalt munkaerőt keresnek, de a gyakorlat megszerzésében nem segítenek a cégek. Jelenleg több mint 42 ezer pályakezdő szerepel a hazai munkaügyi központok nyilvántartásaiban, közülük júliusban nyolcezernél is többen életükben először tapasztalták meg a munkanélküliséget. Utóbbiak csaknem felét teszik ki az álláskereső friss diplomások. A legnehezebb a helyzete annak a tizenötezer pályakezdőnek, akinek csak általános iskolai végzettsége van, vagy még az sincs. Ugyanennyi az állástalan azok között, akik most fejezték be a középiskolát.

Vannak azonban olyan diplomák, amelyek megítélése semmivel sem jobb, mint egy középiskolai végzettségé. Ha például egy érettségizett és egy kommunikációs friss diplomás idegennyelv-tudást igénylő ügyfélszolgálati munkakört pályáz meg, egyetlen dolog fogja eldönteni, ki kapja meg az állást: melyikük beszéli jobban az adott nyelvet – fogalmaz Toldi Gábor. A Trenkwalder-Multiman Kft. központi régióigazgatója úgy tapasztalja, az idén mindennél jobban számít, hogy ki milyen végzettséget szerzett. A pályakezdő gépész-, illetve villamosmérnökök, az informatikusok, a nyelvet beszélő ügyfélszolgálati munkát vállalók, az értékesítői vénával megáldott, a munkától nem félő fiatalok tudnak könnyen elhelyezkedni. A szakmunkások közül a gépkezelők és -beállítók, a targoncások, a pékek, a hentesek pályakezdőként is gyorsan elkelnek.

Toldi Gábor szerint ahhoz, hogy egy kevés tapasztalatot szerzett pályakezdő munkát találjon, legalább száz, a végzettségének megfelelő állást kell megpályáznia, ebből várhatóan öt helyre behívják interjúra, és abból egyet elnyerhet. Sokan azonban néhány kudarcélmény után feladják a keresést – emelte ki Toldi Gábor.

Átlagosan másfél év a munkanélküliség

Az idén a május–júliusi időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 949 ezer, a munkanélkülieké 297 ezer fő volt, ami 7 százalékos munkanélküliségi rátát jelent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Némi javulás érzékelhető a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az egy évvel ezelőttinél 15 ezerrel többen dolgoznak legálisan, és 14 ezerrel kevesebb a regisztrált munkanélküliek száma. Az állástalanok 50,8 százaléka egy éve vagy régebben keresett munkát. A munkanélküliség átlagos időtartama így több mint másfél év.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!