Hírek

2007.06.20. 16:49

Egyházi és ombudsmani vizsgálat

Az ombudsman szerint egy egyházi intézmény természetesen a saját vallása iránt lehet elfogult, de a nácizmus, a fasizmus iránt nem lehet elkötelezett

É.S.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok országgyűlési biztosa és az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság is vizsgálatot indított a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyettesének ügyében, aki náci egyenruhában látható az egyik közösségi internetes portálon. Az ombudsmani  vizsgálat a Népszava cikke után indult meg, amelyből kiderült, hogy a budakeszi iskolában Kosaras Péter Ákos történelem szakos tanár a XXV. Hunyadi hadosztály egyenruháját viseli gyerekek társaságában. Képaláírásban pedig azt írta magáról, hogy „egy jószívű SS-tiszt”. Az ombudsman szerint egy egyházi intézmény természetesen a saját vallása iránt lehet elfogult, de a nácizmus, a fasizmus iránt nem lehet elkötelezett.

A tanár azt nyilatkozta, hogy rendőrségi engedéllyel szervezett katonai hagyományőrző teljesítménytúrán mutatták be a Hagyományápoló Egyesület tagjai a második világháború hadviselő feleinek egyenruháit, így az amerikai, a szovjet és a német hadsereg uniformisait is. Az igazgatóhelyettes korábban könyvet is írt a Waffen-SS-ben szolgáló magyarokról, amelyhez náci indulókat tartalmazó CD-t is mellékelt. A könyv árusítását egyébként betiltották a Hadtörténeti Múzeumban, mivel gyenge színvonalúnak, ízléstelennek és elfogultnak találták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!