Hírek

2007.06.17. 17:10

A gyilkos kacsintása

Lehet valaki egyszemélyben hidegvérű tömeggyilkos és nosztalgiával emlegett reálpolitikus? Úgy tűnik, igen. Legalábbis azon történészek szerint, akik Kádár János életének és a nevével fémjelzett időszaknak a kiváló ismerői.

Stanga István

Úgy gondolom, minden elismerés megilleti a XX. Század Intézetet, illetve annak vezetőjét, Schmidt Máriát a „Mit kezdjünk vele? Kádár János (1912-1989)” című konferencia megszervezéséért. Részint annak okán, mert az egykori MSZMP-vezető nevéhez egy olyan korszak fűződik, amelynek örökségével mindmáig nehezen birkózik meg ez az ország, részint meg azért, mert egy olyan politikusról van szó, akinek tettei, személyisége indulatokat gerjeszt, vitákat vált ki. Gondoljunk csak bele, milyen heves érzelmek kísérték például a Kádár-sír közelmúltbeli meggyalázását is.

Maga a konferencia egyébként nagyjából azt hozta, amit várni lehetett. Abban hozzávetőlegesen egyetértenek a történészek, hogy Kádár egy olyan figura volt, akinek súlyos bűnök, gyilkosságok, árulások fűződnek a nevéhez, s aki – amellett, hogy nagyon sokszor viselkedett gyáván – görcsösen ragaszkodott a hatalomhoz. Más kérdés, hogy a Kádár-éra nem csupán az 1956-ot követő megtorlásból állt, s éppen ez az, ami a tudósok szerint is megnehezíti mind Kádár, mind a nevével fémjelzett időszak megítélését.

Hiszen elkövetkezett a konszolidáció, az egymásra kacsintgatás ideje, amikor is – különösen az 1960-as, 1970-es években – egy viszonylagos jólétet sikerült kialakítani amelyben érzékelhetően emelkedett az emberek életszínvonala. És ha ma sokan valamiért is nosztalgiát éreznek a „legvidámabb barakk iránt”, az éppen az az anyagi biztonság, amelyet akkoriban sikerült megteremteni, ám amely a rendszerváltást követően hiányzik a többség életéből.

Mindamellett, hogy Schmidt Máriáék egy valóban követésre méltó kezdeményezéssel álltak elő, meggyőződésem, hogy még igen hosszú út vezet egy minden tekintetben reális Kádár-kép kialakulásáig. Amelyre már csak azért is szükség lenne, mert anélkül sokkal nehezebb megérteni, hogy mi és miért történt a rendszerváltás utáni Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!