Hírek

2007.05.07. 07:58

Pártok és pénztárcák

A pártfinanszírozás, a kampányköltések mindig is neuralgikus kérdéseknek számítottak. A koalíció most úgy döntött: változtat. Valóban véget érhet az e téren tapasztalható kollektív hazudozás? Vagy ebben ne is reménykedjünk?

Stanga István

A koalíciós pártok lovasberényi egyeztetésén egy nyilatkozatot fogadtak el a pártfinanszírozás átalakításával kapcsolatban. Ebben – egyebek mellett – szó esik arról, hogy meghatároznák a kampányra fordítható költségek felső határát, ezzel párhuzamosan pedig rövidítenének a kampányidőszakon. A pártokat csak természetes személyek támogathatnák (azaz vállalkozások nem), mégpedig nyilvánosan és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyelete alatt. A tervekben szerepel elkülönített kampányszámla is, továbbá az az elképzelés, amely növelné a pártok állami finanszírozását. És ha minden igaz, ezeket a változtatásokat 2010-ig törvényben rögzítenék.

Természetesen tényleg óriási szüksége lenne ezekre a módosításokra, de hogy valóban történnek-e majd érdemi dolgok ezen a területen, abban nem vagyok biztos. Mert szóban eddig is valamenyi párt egyetértett azzal, hogy végre cselekedni kell, ám egyikük érdekét sem szolgálta volna, ha valóban lépnek is. Pontosabban mindnyájuk érdeke ez lett volna, hiszen az agyament költekezési versenyből már mindenkinek elege lett. Csakhogy elsőnek senki sem mert változtatni, mert félt, hogy hátrányba kerül a többiekkel szemben.

Így hát maradt a hosszú ideje tartó kollektív hazudozás. A mutogatás, hogy bezzeg, én betartom a vonatkozó törvényeket, míg mások sokszorosát költik a megengedett összegnek. Miközben mindenki tudta, hogy egyik párt sem mond igazat, ám megbukni nagyon nehéz. Az ÁSZ ugyan mindig megvizsgálta a költéseket, de a trükközésekkel, a kiskapukkal ő sem tudott mit kezdeni.

A dolog természetéből következik, hogy a helyzet végleges és egyértelmű rendezését általában a mindenkori ellenzék veti fel, míg a kormányon lévők igyekeznek elodázni. Mindez érthető, mert hatalomban (egyáltalán nem csodálatos módon) koránt sincsenek olyan pénzügyi nehézségek, mint ellenzékben. S itt most ne feltétlenül csak arra gondoljunk, amit a hétköznapi ember úgy szokott megfogalmazni, hogy „lopnak”. Hiszen a nyertesek előtt – egy hasznot hajtó bektetés reményében – jobban megnyílnak a támogatói pénztárcák is.

Úgyhogy én most nemcsak csodálkozom a koalíciós pártok hirtelen nekibuzdulásán, hanem kissé szkeptikus is vagyok. Most, három évvel a választások előtt, ugyanis könnyű elszántnak lenni. A kérdés az, megmarad-e ez az ügybuzgalom 2010-hez közeledve is. Talán meg. De azért nem fogadnék rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!