Hírek

2007.05.05. 05:11

Mérgező vadak az utcákon, játszótereken

Jön a nyár, kezdenek rajzani a lakásokban tartott kígyók, pókok és skorpiók. Jó lesz figyelni a kutyákra és macskákra, nehogy úgy járjanak, mint az a hölgy, akinek házőrzőjét lenyelte egy tigrispiton.

Dián Tamás

Divatosak a hüllők és a pókok. Nem kell velük foglalkozni, hetente legfeljebb egyszer esznek, viszont lehet velük dicsekedni – főként, ha veszélyesek. A probléma csak az, hogy még ezeknek a viszonylag igénytelen állatoknak a tartásához is komoly szakértelemre lenne szükség, például a lakóhelyük kialakításánál. Mert amíg kint hideg van, elszundikál a kígyó a terráriumban, ám amint beköszönt a jó idő, megélénkül az egzotikus jószág, s elkezdi keresni a szabadabb élet lehetőségét. S ezt sajnos sokszor meg is találja. Ezért mostantól a parkolókban, játszótereken nem árt a fokozott óvatosság: ha kígyót, pókot látunk, azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

A hatóság ilyenkor mindig Both Zoltán állatbefogót riasztja, aki a legkülönfélébb vadállatokkal találkozott már a városokban. „Az elszökött kígyók többsége ártalmatlan trópusi sikló, de azért jó, ha elővigyázatos az ember, mivel fogtam már be texasi csörgőkígyót is Budapesten, a VIII. kerületben – mondta. – Egy biztonsági őr figyelt fel arra, hogy a kutyája izgatottan ugatja az egyik parkoló autót. Szerencsére még időben visszafogta az állatot, mivel a jármű alá bújt 180 centis hüllő épp támadni készült. A texasi csörgőkígyó mérge halálos, akit megmar, annak szó szerint felrobbannak az erei. Ebben az esetben nem történt baj.

Rosszabbul járt viszont az a vidéki hölgy, aki egyik reggel hiába kereste a kutyáját, csak egy furcsán gömbölyödő »slagot« látott a fűben. Mint kiderült, egy elkóborolt tigrispiton nyelte el a kis házi kedvencet...” Ugyancsak veszélyes lehetett volna az a Mexikóban honos tenyérnyi madárpók, amelyet nemrég a XIII. kerületben fedeztek fel. Ennek mérge a felnőtt ember számára csupán kellemetlen, ám egy kisgyermeknél sokkal komolyabb problémát okozhat. Ráadásul nem biztos, hogy egy játszótéren be lehet azonosítani a baj forrását, s így az ellenszérum kiválasztása is nehézségekbe ütközik.

Az egzotikus állatok persze nem mindig szöknek, olykor a gazdáik válnak meg tőlük. A horgászok például olykor kifognak egy-egy gyümölcsevő piranhát, ám ezek veszélytelen fajták. Húsevő rokonaikból is lehet néhány a hazai vizekben, ám számuk oly csekély, hogy felesleges aggódni miattuk. A piranhák ugyanis csak több ezres csapatba verődve támadják meg a nagyobb élőlényeket, ekkora számban azonban nem tudnak elszaporodni. A Dél-Amerikából behozott vörösfülű ékszerteknősök is gyakran egy-egy itthoni tóba kerülnek. Az általuk okozott probléma inkább ökológiai, mivel a jövevények elpusztítják a nálunk honos mocsári teknősöket.

Külföldi történetekben olykor felbukkan a vécében lehúzott, majd a csatornarendszerben felnövő aligátorok sztorija, ám ezeket az állatbefogó határozottan a városi legendák körébe sorolja. „A hüllőknek melegre, fényre és táplálékra van szükségük a fejődéshez, ezek közül a csatornában egyik sem biztosított – jelentette ki Both Zoltán. – Így aztán egészen biztos, hogy efféle, szabadban kóborló fenevadaktól nem kell tartanunk.”

Skorpió a hűtőszekrényben, madárpók a csipszes zacskók között

A veszélyes állatok tartása engedélyköteles, ezt többnyire a területileg illetékes jegyzőtől kell kérni. Jóváhagyást azonban csak az kaphat, akinek megfelelő végzettsége van ehhez a kockázatos hobbihoz, azaz állatgondozó, biológus vagy állatorvos az illető. Ha mérgező hüllőről van szó, akkor az ellenszérum beszerzése még a szakemberek számára is kötelező. Egyébként nem csak elkóborolt jószágokkal találkozhatunk, olykor más úton is ide kerülhetnek. Néhány éve Székesfehérváron egy Dél-Korából rendelt hűtőszekrényből mászott ki egy skorpió, de találtak már madárpókokat a Mexikóból érkezett csipszes zacskók kartonjában is. Mi magunk is hozhatunk haza egzotikus jószágot: nem egy turista számára okozott már riadalmat a Horvátországból a törülköző ráncai között érkezett kárpáti skorpió. Szerencsére a 2-3 centis állatnak csak a kinézete ijesztő, amúgy veszélytelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!