Hírek

2007.05.31. 18:49

Költségvetési Hivatal felállítását tervezik

Átláthatóság, hatékonyság, ellenőrizhetőség, számonkérhetőség, kiszámíthatóság – ezek a kulcsszavak jellemezték leginkább a Világgazdaság üzleti napilap csütörtöki közpénzügyi konferenciáján elhangzó előadásokat. A rendezvény kiemelt témája a közpénzek újraszabályozásának lehetőségei és céljai voltak.

T. M.

Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke előadásában kiemelte, hogy az új szabályozásnak ki kell terjednie a közfeladatok meghatározására, a költségvetéssel kapcsolatos követelmények kialakítására, a társadalombiztosítás modernizálására, az állami vagyonnal kapcsolatos kérdésekre, az állami alkalmazottakra vonatkozó, valamint a közbeszerzési szabályok átalakítására. Az államháztartásnak 2009-re az új szabályoknak megfelelően kell működni – mondta az alelnök. Veres János pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egy Költségvetési Hivatal felállítását tervezik. Az erről szóló törvény jövő tavasszal kerülhet az országgyűlés elé. A hivatal a parlament intézménye lenne, amely független a kormánytól. A tervek szerint az intézmény pártsemleges elnökét pedig a parlament kétharmados többséggel választhatja majd meg. A hivatal feladata az lesz, hogy előrejelzést adjon, valamint vizsgálja és elemezze a költségvetési folyamatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!