Hírek

2007.05.08. 06:04

Elsorvadhat az ingatlanadó

Megszaporodtak azok a vélemények, amelyek szerint ebben a választási ciklusban már nem vezetik be az új adónemet. Továbbra sem lehet tudni kinek, mi alapján és mennyi lenne a terhe.

Németh Márk

Akár az egész parlamenti ciklusban megúszhatjuk az értékalapú ingatlanadót – állapítja meg a Világgazdaság. A lap szocialista forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bár a konvergencia program 2008-ra irányozza elő az adónem bevezetését, elképzelhető, hogy ez mégsem történik meg az említett időpontig.

Tény ami tény, még mindig nem született politikai döntés az ingatlanadó bevezetéséről. Az SZDSZ továbbra is csak egy átfogó adóreform részeként tartja elfogadhatónak az ingatlanadót – válaszolta megkeresésünkre Horn Gábor, a párt ügyvivője. Hozzátette: lát még esélyt arra, hogy az átfogó reform első elemeként már jövőre bevezessék az új adónemet. Ez azonban semmiképpen nem jelenthetne adóteher-növekedést a párt álláspontja szerint. Az ingatlanadót más helyi adók (iparűzési adó, kommunális adó) csökkenéséhez kötnék. Az MSZP parlamenti frakcióirodájától megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy a párt még nem kíván nyilatkozni az ingatlanadóról.

Szocialista politikusok a Világgazdaságnak leszögezték: ha néhány héten belül nem születik meg a döntés az új adónemről, akkor célszerű lenne levenni a napirendről. A helyhatóságok ugyanis nem lennének képesek felkészülni 2008-ig az új rendszer hatékony működtetésére.

Mennyit ér az ingatlanunk?

Az ingatlanadó legvitatottabb pontja az értékmeghatározás. Az egyik lehetséges alternatíva a luxusadónál megalkotott értékövezetes rendszer. Hatalmas előnye, hogy nem kell új, jelenlegi formájában azonban gyakorlatilag használhatatlan. Egy másik út a piaci alapú, egyéni értékbecslés. Ez a rendszer az USA-ban évszázadok óta működik, itthon azonban hatalmas többletköltséget okozna. Lengyelországban mindegy hol van az ingatlan, négyzetméterenként ugyanakkora mértékű adót kell fizetni. Így az adó kizárólag méretben tesz különbséget a lakások között. Ennél valamivel összetettebb a szabályozás a cseheknél, ahol településtípusok szerint három alapvető értékkategóriát állítottak fel.

Még most sem lehet tudni, hogy pontosan kinek kellene fizetnie, mi alapján számolnák ki, és mennyi lenne az összege az új tehernek. A tavaly ősszel napvilágot látott dokumentumok szerint mindenki fizetne 2008-tól ingatlanadót, sávos kulcsokkal. A legalsó értékhatár 10 millió forint lenne, ebben az esetben 1,5 ezrelék adót vetnének ki a lakásokra, házakra, nyaralókrara. A legfelső sávban, a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanoknál pedig 1,5 százalékos kulcsot állapítanának meg. Továbbra is kérdéses, hogy az ingatlanadó kiterjedne-e a kereskedelmi célú ingatlanokra (irodákra, raktárakra, bevásárlóközpontokra, hotelekre).

A kapkodós bevezetés ellen szól az is, hogy a megszorító csomag adó- és járulékintézkedéseinek köszönhetően a várt feletti szinten folynak be a bevételek a költségvetésbe. A kormány ezen felbuzdúlva nemrégiben a törvényben előirányzott 6,8 százalékról 6,6 százalékra mérsékelte előrejelzését az idei államháztartási hiányról. Jelenleg tehát költségvetési szempontból sincs rászorítva a kormánytöbbség egy újabb szigorító lépésre. A Pénzügyminisztérium ennek ellenére továbbra is feltétlenül ragaszkodik az új adónem 2008-as bevezetéséhez – kaptuk a tájékoztatást a tárca sajtóosztályától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!