Hírek

2007.05.03. 04:48

Egész éjszaka hangosan ugat a kutya

Olvasónk szomszédjának kutyája egész éjszaka keservesen vonít, nyüszít, vinnyog. Gazdája nem engedi ki a kertbe. A szomszéd azt mondja: azt csinál a kutyájával, amit akar.

BAMA

Az eset a szomszédjogot érinti, amely kimondja: úgy kell egymás mellett élnünk, hogy a szükségesnél (a még elviselhetőnél) jobban ne zavarjuk embertársunkat. Ezt a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában mondták el. Gondolni kell erre a disznótartásnál, amely kellemetlen szaggal járhat, és a kutyatartásnál is, amelynek túl erős hangjai zavarhatnak másokat.

A kertes házas életformának persze természetes velejárója, hogy a háztulajdonosoknak állataik vannak. Azt tehát, hogy a szomszéd kutya egy néha-néha arra tévedő járókelőt a kerítésen keresztül alaposan megugat, még nem róhatjuk fel a tulajdonosnak. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Más helyzet, ha az ugatást, nyüszítést, vonítást egész éjszaka hallgatnunk kell. Ez már túl lehet az elviselhető zajszinten. Márpedig a pihenéshez, nyugalomhoz mindenkinek joga van.

Elsőször próbáljuk meg békés úton rendezni a dolgot a szomszéddal. Ha ez nem sikerül, a területileg illetékes önkormányzathoz fordulhatunk. Ők hivatalból megvizsgálják az ügyet. Kötelezhetik az eb tulajdonosát, hogy szüntesse meg a fenti állapotot. Sújthatják pénzbírsággal is, végső esetben elszállíttathatják a kutyát a sintértelepre.

A tulajdonosnak nem kell ezt megvárnia. A kutyák intelligens állatok, így nevelhetők is. Lehetséges, hogy szakember segítségével ezt a példányt szintén sikerül „rendre tanítani”. Az egyébként nem igaz, hogy a gazda azt csinál a kutyájával, amit akar. Egy ponton túl már állatkínzás is lehet, ha nem engedi ki mondjuk a szükségét elvégezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!