Hírek

2007.05.14. 16:55

Börtönbüntetés is járhat az unióban a feketemunkáért

BAMA

A közbeszerzési pályázattól való eltiltással, az EU-támogatások visszafizetésével sújthatják a feketén dolgoztató cégeket – adta hírül a hétvégén a brüsszeli sajtó. Az alapgondolat az, hogy azokat sújtsák uniós szinten is harmonizált szankciókkal, akik felveszik a letelepedési és munkavállalási engedély nélkül dolgozni akarókat. Brüsszel szerint a feketemunka az egyik fő forrása az illegális bevándorlásnak.

Becslések szerint több millióra tehető az EU-tagországokban szabályszerű papírok nélkül tartózkodók száma –  a 27 államba évente félmillióan érkeznek megfelelő dokumentumok nélkül. A munkavállalók akár jól is járhatnak a bizottsági törekvésekkel. A tervek szerint legális munkalehetőséghez juthatnának, illetve a törvényesen alkalmazottakkal megegyező bért is követelhetnének azok a feketén foglalkoztatottak, akik együttműködnek a hatóságokkal.

Elsősorban az építőipari és a mezőgazdasági vállalkozások számíthatnak fokozott ellenőrzésre. A szabálytalankodó építőipari cégek évekig nem indulhatnának közbeszerzési pályázatokon, míg az agrárvállalkozásokat egyebek között az uniós támogatásuk visszafizetésére köteleznék. Az ismételt szabálysértést a tagállamok akár börtönbüntetéssel vagy kemény pénzbírsággal is sújthatnák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!