Hírek

2007.04.02. 18:09

Magyar munkaerőt is toboroznak az osztrákok

Elsősorban Németországból, illetve néhány új európai uniós tagországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovéniából és Magyarországról igyekszik munkaerőt toborozni Ausztria

BAMA

Elsősorban Németországból, illetve néhány új európai uniós tagországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovéniából és Magyarországról igyekszik munkaerőt toborozni Ausztria a hiányszakmákba. Az egy évvel ezelőttihez képest Ausztriában 12,5 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, viszont a foglalkoztatottaké 2 százalékkal nőtt.

Így a munkanélküliségi ráta az uniós számítási mód szerint 4,4 százalék.
Az osztrák munkaerőpiac fő problémája továbbra is a fiatal korosztályon belüli magas munkanélküliség (európai számítási mód szerint 8,6 százalék) és a szakemberhiány. Nincs elég lakatos, villanyszerelő, de hiány van építőipari szakemberekben is. Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter nemrég hozzájárult nyolcszáz hegesztő, esztergályos és marós szakmunkás toborzásához Kelet-Európából.

Csak idén további 15 ezer új munkaerőt várnak az országba, közülük nyolcezren Németországból érkeznek. Ez idő tájt összesen már hatvanezer német dolgozik Ausztriában, éppen annyi, ahány osztrák munkavállaló van Németországban. A legnagyobb a munkaerőhiány Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország és Karintia tartományokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!