Hírek

2007.04.15. 11:17

Helyre rakták a magyar úszást

Czene Attila szerint nincs bajban a magyar úszósport, egyszerűen a világ, azaz az ausztrálok és az amerikaiak elmentek mellette. Úgy véli, azért van egy-két apróság, amit érdemes lenne tőlük átvenni.

Raffai Ferenc

Még egyszer az úszó világbajnokságról. Arról az eseményról, amely magyar szempontból minden idők legrosszabb vébéje volt az egy szem bronzéremmel. Volt olyan ismert ember, aki azt mondta, hogy nincs mit csodálkozni ezen a szerénby eredményen, hiszen a magyar úszósport gyakorlatilag nem is létezik. Pusztán van egy-egy ügyeletes éremszállító, de semmi több.

De hogyan látja ez egy kívülálló, aki azért félig-meddig szakmabeli is? Ő pedig Czene Attila, a 200 méteres vegyesúszás atlantai olimpiai bajnoka.

– Szerintem ez az eredmény reális, ez tükrözi a magyar úszósportnak a nemzetközi mezőnyben elfoglalt helyét. Másképp mondva: helyre lettünk rakva – mondta Czene. – A korábbi, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás vagy Rózsa Norbert féle nagy generáció által nyújtott produkció volt szerintem az igazán túlzó, már-már irreális. Ez volt túl szép és túl jó, ott nagyon magasra kerül a léc. Azokhoz azért kellett egy Széchy Tamás is, és most látszik csak, hogy nagyon hiányzik a sportágból egy hasonló kvalitású személy. Félreértés ne essék, nem azt gondolom, hogy a jelenlegi edzők nem értenek az úszáshoz, sőt, Turi György igenis nagyszerű munkát végez.

De az a hatalmas tudás, ami benne negvolt, az most nincs senkiben. Egyszerre volt edző, pszichológus, akár orvos is egyszemélyben. Persze lehet, hogy ebben a mai világban ő sem tudna igazán érvényesülni.  Czene Attila szerint nem kell túlmisztifikálni azt a dolgot, hogy Cseh László meg sem tudta nehezíteni a világ jelenlegi legjobb úszóját, az amerikai Michael Phelpset. Annak idején is csak messziről csodálták a riválisok Darnyi Tamást, legyőzéséről csak álmodoztak, most ugyanez a helyzet Phlepsszel. Egyszerűen ennyivel jobb, ennyire „egyben" van.

De valamit mégis nagyon jól csinálnak az amerikaiak. Talán Czene a titok birtokában lehet, hiszen évekig az egyesült államokbeli Phoenixben járt egyetemre.

Czene Attila

Született: 1974. június 20., Szeged

Nevelőedzője: Banka Péter

Volt edzőe: Széchy Tamás

Legjobb eredményei: olimpiai bajnoka a 200 m-es vegyesúszásban (1996), világbajnoki ezüstérmes és bronzérmes, kontinensbajnoki második, magyar bajnok

– Egymillió regisztrált úszóból könnyú kihalászni a minőséget – jegyezte meg. – De komolyra fordítva. Ott valahogy ki van jól találva és építve maga a rendszer. Az iskola, a nevelés és a sport szerves egységet képez, míg idehaza magára hagyottan működik az okatatás, a szabadidősport és a versenysport is. Ott nem kizárólag az edző mondja meg valakiről, hogy alkalmas-e például úszásra vagy nem. Olyan feltételeket teremtenek, olyan a támogatottság, hogy vagy bírja az egyén csinálni a sportot és a tanulást együtt vagy sem. Ugyanis úszni csak akkor mehet valaki, ha jól tanul, viszont, ha elmaradnak az eredmények, akkor kevesebb ösztöndíajat kap az egyetemtől.

Persze van még más is. Igaz az is, hogy ott komoly háttér is dolgozik, orvosok, pszichológusok és más egyéb szakemberek, de ez is rendszerbe van foglalva. Ahogy Czene Attila megfogalmazta, ő is találkozott olyan emberekkel négyévente az olimpiai faluban, akikkel lehet, hogy nem egyszer kellett volna összefutnia, hanem minden nap. Mert akkor lehet, hogy jobban kijött volna a hatása.

– És nem elhanyagolhatóak a létesítmények. Ugye a tavalyi Európa-bajnokságra felépült egy csodaszép uszoda, ám, ha jól tudom, igazából kihasználatlan. Talán nagyobb haszna lett volna mégis annak, hogy egy egyetemi városrészbe épüljön egy komplexum, ahol aztán nem lett volna egyetlen lyukas órája sem. Miért lenne baj, ha azt a képzési rendszert, ami az Egyesült Államokban jól működik, itt is átvennék? Szerintem ez egyáltalán nem majmolás. Ráadásul azt a szigorúságot, amit ott alkalmaznak, innen, ebből a régióból vették át.

Azért adja magát a kérdés: ha tudja, hogy odaát mi, hogyan megy, akkor nem lenne-e szerencsés ebből valamit edzőként kamatoztatni? Pláne, hogy még a legendás Széchy Tamástól is elleshetett ezt-azt.

– Nem, semmiképpen. Szerintem egy eredményes élsportolóból nem feltétlenül lesz ugyanolyan jó tréner is. Tamás bácsi annyira egyedi volt, és szinte lehetetlen ugyanazt a munkát elvégezni. És ő arra is megtanított, hogy félgőzzel semmit sem lehet csinálni...

Czene Attila jól ismert az egyik bulvárműsorból, ám ő nem főállású médiasztár, hanem igenis komoly munkája van. Bár kint szocilógiából diplomázott, és idehaza is szociológus-közgazdász szakra jár – és ahol utóbb, ha úgy gondolja akár dr. Czene Attila is lehet belőle –, munkahelyén mégiscsak a sporttal foglalkozik.

A közelmúltban Budapesten felépült Sportmax központ sportigazgatója. Feladata, hogy a dél-budai térségben lévő cégek alkalmazottait bevonja a centrum életébe, rávegye őket a sportolásra, vagy ahogy ő megfogalmazat, próbálja a helyes sportkultúrát terjeszteni. Szerinte igenis van eredmény. Azáltal, hogy ő példát mutat, igyekszik az önbecsülésükre hatni, és szerinte a megkeresett emberek is hajlanak a mozgásra.

Nevelőedzője: Banka Péter

Volt edzőe: Széchy Tamás

Legjobb eredményei: olimpiai bajnoka a 200 m-es vegyesúszásban (1996), világbajnoki ezüstérmes és bronzérmes, kontinensbajnoki második, magyar bajnok

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!