Hírek

2007.03.28. 06:00

Ki örökli a nagybátyám vagyonát?

Olvasónk és testvére elhunyt nagybátyjuk unokahúgai voltak. Mivel a férfi pap volt, gyermeke nem született. Van viszont számos unokatestvére. Kik tehát az örökösök?

BAMA

Ha van érvényes végrendelet, akkor ehhez kell tartanunk magunkat – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ilyen dokumentum azonban nem létezik. A kedves olvasó nagybátyja készített ugyan testamentumot, amit ő maga gépelt le, majd kézzel alá is írta. Igen ám, de nem állított két tanút. Így a végrendelet érvénytelen. Ha kézzel írta volna, akkor nem kellenének tanúk.

Jelen esetben életbe lép a törvényes öröklési rend. Ez pedig a legközelebbi hozzátartozót jelöli meg örökösként. Vagyis az egyenesági leszármazót (gyermeket). Ha ilyen nincs, a felmenőt (szülőt). Amennyiben a szülők sem élnek, akkor az ő leszármazójukat, azaz a testvért. Mivel a nagybácsi testvére sem él már, az ő helyükbe az ő egyenesági leszármazói lépnek. Tehát a két unokahúg.

Tévedés, hogy minden rokon örököl. A szülő általi leszármazó az öröklésben megelőzi a nagyszülő általi leszármazót, tehát az unokatestvért, illetve az ő gyermekeit. Olvasónknak így nem kell aggódnia. Halott nagybátyja végakarata teljesül. Ő ugyanis az amúgy érvénytelen végrendeletben őt és testvérét, tehát saját két unokahúgát nevezte meg mint örököseit. Mindenkit óva intünk: ha végrendelkezik, ne sajnálja a pénzt és a fáradságot a jogi szakembertől. Az ő segítségével elkerülhetjük, hogy életünk során kuporgatott vagyonkánk más kezére jusson, mint ahová szántuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!