Hírek

2007.03.23. 16:42

Ezentúl szivaccsal oszlatnak

A szóvivő szerint a cél minél humánusabb fegyvereket használata a tömegoszlatás során

T. G.

„A huligánok egyre veszélyesebb, míg a rendőrök egyre humánusabb” eszközöket használnak az utcai összecsapásokon –  mondta tegnap a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) budapesti, Kerepesi úti laktanyájában Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója. Az apropó: a rendőrség bemutatta új, tömegoszlatáshoz használatos fegyverzetét.

A rendőrség közzé is tette, mit is ért az egyre veszélyesebb utcai eszközökön. A kiállított tárgyak között teleszkópos ólmosbotok – vagyis viperák –, kartámaszos csúzlik és a hozzájuk való csapágygolyók, továbbá vágóeszközök – szamurájkard, vadászkés – egyaránt szerepeltek.

Ami pedig a humánumot illeti: mint kiderült, a rohamrendőrök ezentúl nem a tavaly októberben használt gumilövedékeket, hanem kevésbé veszélyes szivacsgolyókat és babzsák-lőszert használnak majd egy esetleges utcai összecsapásban. A különbségre Simonyi Ottó alezredes, kiképzőtiszt világított rá a Rebisz lőterén tartott bemutatón. Mint mondta, az utóbbiak nem okoznak sebeket, de azt azért senki ne gondolja, hogy a célpontok „egyetlen vállrándítással” elintézik a találatot: mind a kék színű, szivacsos fejű golyók, mind a tenyérnyi sárga zsákba csomagolt gumisörétek ledöntik a lábáról a meglőttet, komoly fájdalommal járó zúzódást, rossz esetben törést is okozhatnak. Simonyi Ottó azt mondta, az új fegyverzettel lényegesen pontosabb lövéseket lehet leadni, így például a szivacslövedékekkel 30-35, míg a babzsákokkal 10-12 méterre lehet pontosan tüzelni. Az újságírók kipróbálhatták a gumilövedékhez használt karabélyokat.

A rendőrség bemutatta új típusú könnygázlövedékét is, mely bár hatásos, kevésbé irritáló, mint a korábban használt, komoly mellékhatásokat is okozó CS-gáz. A március 15-étől használatos gránát gáza kisebb helyen oszlik el, ám nem lehet széttaposni, és ezzel ártalmatlanná tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!