Hírek

2007.03.20. 07:17

A demokrácia lelke és a mobil budi

A Kossuth tér a magyar demokrácia lelke – mondta a Napkeltében a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 Gonda nevű ügyvivője. Aztán a szavaiból az is kiderült, hogy már csak egy mobil vécé hiányzik ahhoz, hogy ez a lélelek egészséges legyen.

Stanga István

Most, hogy elbontották a kordont, ismét a tüntetők vehetik birtokba a Kossuth teret. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha a demonstrációk kulturált formáját biztosítani lehetnek. De tartok attól, hogy nem lehet. Hiába a hangzatos ígéretek, hiába jelentjük ki, hogy a tér a magyar demokrácia lelke, ha ez a lélek húgyszagú. S persze, vehetjük-e komolyan az eseményeket, ha a legtöbb szó a mobil budikról esik?

Most már dolgozni fogunk – mondta Gonda –, s mindenki felszólalhat a téren, akinek használható javaslata van. Igen, tavaly is pont ilyeneket hallhattunk. Elvégre miért ne lenne használható egy örökmozgó, vagy miért ne tudnánk alapozni azok tapasztalataira, akiket egyszer-kétszer már elraboltak az ufók. A szeld bolondok melett láthattunk aztán nemezsapkás, kaftános sámánokat, csupa-csupa jól hasznosítható ötletel.

Tény, hogy rengeteg feszültség halmozódott fel a társadalomban. Sokan vannak, akik a rendszerváltás előnyeiből semmit de semmit nem éreztek. S pontosan ők azok, akiknek a hangját senki sem hallja meg, akiknek az érdekeit senki sem képviseli, hiába a hangzatos kijelentések mind a jobb-, mind a baloldalról. Jobb híján ezek az emberek már akkor is boldogok, ha az elégedetlenségüket kiordíthatják magukból (vagy ha valaki ezt megteszi helyettük).

Teljesen egyetértek azokkal, akik Hyde Park(ok) létrehozását javasolják. Ott bárki és bármikor világgá kiálthatja örömét vagy fájdalmát, elmondhatja, mit talált fel tegnap, vagy hogy szerinte hogyan kelllene elküldeni a fenébe a kormányt. Ráadásul mindezt csak azok hallgatják, akinek kifejezetten erre támadt gusztusuk. 

Igen, ez a demokrácia valódi lelke. Napsütés, könnyű tavaszi szél, s mi elheveredünk a zöld gyepen. A szemünk lehunyjuk, s már csak nagyon távolról halljuk, hogy valaki politikáról, pártokról, kormányokról papol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!