Hírek

2007.02.14. 06:01

Újabb adózási határidő jön csütörtökön

Több mint kétszázezer vállalkozás nem küldte el a hétfői határidőig az alkalmazottaira vonatkozó járulékkötelezettségekről szóló adóbevallását. Ráadásul körülbelül 110–120 ezer elektronikus elszámolásra kötelezett adózó még nem is regisztráltatta magát, akár több százezer forintos mulasztási bírságot kockáztatva ezzel – mondta el érdeklődésünkre Nagy József, az APEH titkársági főosztályának vezetője.

T. M.

Hétfőn 360–370 ezer elektronikus adóbevallást fogadott az APEH. Így a várt másfél millió helyett 1 millió 170 ezer e-bevallás érkezett meg időben. Csütörtökön újabb bevallási határidő következik: február 15-ig kell elszámolniuk tavalyi adókötelezettségükkel az egyéni vállalkozóknak, beleértve az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) választókat is, valamint a bevételi nyilvántartást vezető evás cégeknek. Az adóbevallást azoknak a vállalkozásoknak is be kell nyújtaniuk, amelyeknek nem volt árbevételük.

A tapasztalatok szerint sok kisebb vállalkozásnak elkerülte a figyelmét, hogy akkor is be kell nyújtaniuk a járulékkötelezettségre vonatkozó 06084-es számú bevallást, ha a cégnek, illetve egyéni vállalkozónak nincs alkalmazottja, s a tulajdonos nem önfoglalkoztató, vagyis a járulékokat máshol fizetik meg utána. Ennek határideje jogi személyiségű szervezeteknek január 31., kkt.-knak és bt.-knek február 5., egyéni vállalkozóknak pedig február 12. volt. A dolgozóknak csütörtökig kell nyilatkozniuk arról, ha munkáltatói vagy adóhatósági adómegállapítást szeretnének igénybe venni személyi jövedelemadójuk bevallásánál.

Visszakérhető a regadó

Február 15-től számított 180 napon belül kérhetik a regisztrációs adó részleges visszatérítését azok, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között használt autót vásároltak. A vámhatóság országosan mintegy hetvenezer visszaigénylést vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!