Hírek

2007.02.21. 17:27

Tarthatatlan helyzet: tömeges orvosperek?

A családorvosok a helyi Egészségbiztosítási Pénztárral szerződtek az úgynevezett minimumfeltételek teljesítésére, amelyet ellentételezésük csökkenése miatt nem tudnak betartani

B. B.

Tömeges orvosperek indulhatnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint. A családorvosok a helyi Egészségbiztosítási Pénztárral szerződtek az úgynevezett minimumfeltételek teljesítésére, amelyet ellentételezésük csökkenése miatt nem tudnak betartani.

Bár a minisztérium ezt cáfolja, Éger István szerint 2003 óta nem nőtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott finanszírozásuk, idén januártól pedig – az orvosi eszközök és a rendelő felújítására folyósított, havi 50 ezer forintos amortizációs támogatás megvonása miatt – egyenesen csökkent. Az alapellátásban dolgozó 6800 orvos többsége vállalkozó, összes költségét magának kell kigazdálkodnia.

Egy praxisra átlagosan havonta 660 ezer forintnyi bevétel jut. Kiadási oldalon viszont – a bérektől a kötszereken át a szakképzési hozzájárulásig, a MOK számítása szerint – havonta csaknem egymillió forintba kerül egy átlagos forgalmú rendelő működtetése.

A tárca szerint a háziorvosok többsége 150 ezer forintos további bevételhez jut a vizitdíjjal, csakhogy Éger István szerint egy kisebb betegforgalmú, vidéki rendelőben ennek csak töredéke gyűlik össze, a költségek viszont közel ugyanannyit tesznek ki, mint egy nagy praxis esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!