Hírek

2007.02.02. 06:31

SZDSZ: Te kit választanál?

Fodor Gábor mellett Kóka János is indul az SZDSZ elnöki székéért. Ezt maga a gazdasági miniszter jelentette be tegnap. Fodor "új kezdetet" szeretne

Vég Márton

Kóka János ugyan csak február 7-én este jelenti be hivatalosan, hogy ringbe száll az SZDSZ elnöki posztjáért a párt március végi tisztújító küldöttgyűlésén, a gazdasági és közlekedési miniszter tegnap egy reggeli televíziós beszélgetésben mégis egyértelművé tette erre vonatkozó szándékát.

„Összegyűlt több mint 100 egyéni és több mint 10 csoportos jelölés, amelynek bármelyike önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az ember elnökjelöltként indulhasson” – mondta Kóka János. A gazdasági tárcavezető hozzátette, hogy mindössze három nap alatt kapta meg a jelöltséghez szükséges ajánlásokat, és ezt a támogatottságot látva döntött úgy: nem hezitál tovább. Korábban még úgy nyilatkozott, hogy csak akkor indul harcba a pártelnöki posztért, ha lát esélyt a párt irányvonalának megváltoztatására.

Minden bizonnyal az a tény is segített Kókának a döntés meghozatalában, hogy a párt erős emberei közül többen, így Pető Iván, Horn Gábor, Rajk László és Magyar Bálint is felsorakoztak mögé. Ráadásul Kuncze Gábor is őt látszik támogatni: a távozó pártelnök az utóbbi időben többször is kifejtette, hogy szerinte nem lenne probléma, ha az utóda egyúttal a kormányban is befolyással bírna.

Az MSZP-vel és a Fidesszel szemben az SZDSZ esetében két induló közül választhat majd a tagság, hiszen Fodor Gábor ügyvivő már január közepén bejelentette, hogy elindul az elnöki tisztségért. A korábban már kétszer kudarcot valló, a liberális párt „belső ellenzékét” vezető politikus érdekében többek között Bauer Tamás, Szent-Iványi István és Bozóki András volt kulturális miniszter lobbizik. Fodor Kókával szembeni fő érve, hogy riválisa egyrészt csak tavaly lépett be a pártba, másrészt pedig egy önálló arculatát megőrizni vágyó párt elnöke nem lehet miniszter, és ezáltal Gyurcsány Ferenc kormányfő beosztottja.

„Bármelyikük is lesz az elnök, ugyanaz a feladat vár rájuk. Stabilan öt százalék fölötti támogatottságot kell teremteniük, valamint ki kell hozniuk az SZDSZ-t az MSZP szélárnyékából. Azonban egyikük sem akar palotaforradalmat” – mondta Kiszelly Zoltán. A politológus szerint Kóka a liberális pártot vállalatként, pragmatikusan irányítaná, míg Fodor a klasszikus szabadelvű értékeket képviselve.

Cáfolják az elnökválasztási csalás vádját

Baranyában soha nem látott számban gyarapszik a liberális párt tagsága: Drávapiskiben például a képviselő-testület és a kisebbségi önkormányzat valamennyi tagja belépett az SZDSZ-be, mondja Mali Zoltán polgármester, aki a jelenséget a testület tagjainak fiatal korával magyarázza. A 274 szavazópolgárt számláló Siklósnagyfalun például 60 az SZDSZ tagok száma, amire egy város is büszke lenne.

Wekler Ferenc, a párt megyei elnöke ugyanakkor cáfolta, hogy összefüggés lenne a létszám gyarapodása a pártelnökválasztás között. Elhangzott ugyanis: a baranyai „létszámduzzasztás” mögött az áll, hogy a megyei SZDSZ Kóka János megválasztását kívánja több küldöttel támogatni a liberálisok tisztújító küldöttgyűlésén, „cserébe” Wekler az épülő M6-osért felelős kormánybiztosságot kapná a gazdasági minisztertől. A cáfolókhoz maga Kuncze Gábor pártelnök is csatlakozott: „szó nincsen arról, hogy itt olyan mértékű létszámnövekedés jelenne meg Baranya megyében, ami aztán befolyásolni lenne képes a választásokat” .

Fodor: „új kezdetre van szükség az SZDSZ-ben”

– Két hónap van hátra a tisztújításig, és tegnap riválisa is bejelentette indulását. Hogyan látja az esélyeket?

Örülök Kóka János bejelentésének és számítottam rá. Optimistán várom a március végi küldöttgyűlést, győzni akarok és úgy gondolom, hogy jó esélyem van rá. Ezért indultam el.

– Korábban már kétszer vette célba a pártelnöki széket, de nem választották meg. Azóta mi változott, amely indokolja az optimizmusát?

Valóban megmérettettem már magam, legutóbb 2001-ben. Azonban mindkétszer pontosan tudtam, hogy nincs esélyem, ezért csak becsületből indultam el. Most más a helyzet, mert új kezdetre van szükség az SZDSZ politikájában és stílusában is.

– Mi a véleménye a baranyai állapotokról?

Egyik jelöltnek sem lehet érdeke, hogy tisztátalan körülmények között nyerjen. Ez öngyilkos stratégia lenne. Nem érheti szó a ház elejét, ezért mindenképpen ki kell vizsgálni az esetet.
(Kóka Jánost tegnap külföldi elfoglaltsága miatt nem tudtuk megszólaltatni.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!