Hírek

2007.02.27. 18:14

Sem a rendőrség, sem a bíróság nem vizsgálódik a móri ügyben

Nem tart feltétlenül szükségesnek egy belső rendőrségi vizsgálatot a móri vérengzéssel kapcsolatban Kondorosi Ferenc.

T. G.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára erről egy kedd reggeli televízió műsorban azt nyilatkozta: hétfőn találkozott Bene László országos rendőrfőkapitánnyal, aki „belső szakmai ellenőrzést folytat”. Kondorosi Ferenc nem tagadta, az ügy őt is aggodalommal tölti el, hogy kiderült: nem a tettesek álltak bíróság előtt. Úgy véli ugyanakkor, hagyni kell az igazságszolgáltatást dolgozni. Az államtitkár a továbbiakra vonatkozóan azt közölte: „várjuk meg, míg minden pontosan kiderül”. Ám hogy minek is kell pontosan kiderülnie – nos, az nem derült ki szavaiból.

Várhatóan nem vonják felelősségre az ügyben elsőfokon eljáró bírót, Varga Zoltánt, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesét sem. Csak „kötelesség vétkes megszegése” lehet alapja egy bíró felelősségre vonásának, így nem kérik számon az ítélet esetleges megalapozatlanságát – mondta Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője. Hozzátette: az ügy bírája a szakma szabályai és lelkiismerete szerint járt el.

Időközben sajtóértesülések szerint a móri vérengzés egyik új gyanúsítottja, N. László állítja: nem ő vagy a vele együtt letartóztatott másik új gyanúsított, W. Róbert lőtt a bankban, hanem egy harmadik személy. A gyilkosságokhoz használt fegyvert N. László a „rejtélyes harmadik” kérésére tartotta meg. N. szerint e tettestársa a nyomozókat akarta összezavarni azzal, hogy az ország különböző pontjain „műsort rendez” a fegyverrel.

Az ügy további szálait követve kedden elhangzott: nem vonja vissza a köztársasági elnök a Kiglics Attilának adott kegyelmet. Kiglics 2002-ben a móri ügyért később jogerősen elítélt Kaiser Ede és Hajdú László ellen tanúskodott – mint kiderült, tévesen. Kiglicstől a rendőrség egyelőre nem tervezi az akkori vérdíj, a neki kifizetett 25 millió forint visszavételét.

Szembesítik N-t a postások elleni támadások szemtanúival

Szemtanúkkal próbálja felismertetni a rendőrség a postások elleni támadásokkal is meggyanúsított N. Lászlót. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője elmondta: N. Lászlót két, postás elleni támadással gyanúsították meg. Az egyik a veszprémi postásgyilkosság, a másik egy győri kézbesítő ellen ugyancsak 2003-ban elkövetett támadás. A fentiekkel együtt összesen hat postást támadtak meg 2002 és 2005 között a fenti két településen és Tatabányán: a rendőrség szerint a rablások összefüggő láncolatot alkotnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!