Hírek

2007.02.20. 15:42

Emelkedik a baromfihús ára

Áruhiány lépett fel csirkehúsból Magyarországon, ezért drágább lesz a csirkehús ára. A múlt héten már egyes termékek felvásárlási ára magasabb lett, hétfőtől pedig a termékek zömét 6-8 százalékkal adják drágábban a termelők.

É. S.

„Az áremelkedés okait még mindig a madárinfluenzában kell keresnünk” – mondta lapunknak Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnöke arra emlékeztetett, hogy tavaly év elején a fogyasztók bizalma a madárinfluenza miatt megrendült a baromfitermékekben. A fogyasztás mellett a termelés is visszaesett mintegy 35 százalékkal, nemcsak Magyarországon, de egész Európában is. A keltetőtojások hiánya miatt jóval kevesebb baromfit lehetett nevelni. Bárány László elmondta, hogy a tenyésztojás ára szinte a duplájára emelkedett, ezért sok tenyésztő exportált, ami tovább növelte a baromfihús-hiányt.

Az áruházláncok eleinte megpróbáltak ellen állni a felvásárlási árak növekedésének, ami átlagban 25-35 forinttal érinti a fogyasztókat. A kereskedőknek is be kellett látniuk azonban, hogy nem tudnak beszerezni más termelőktől, sem importból kellő mennyiségű hústerméket. Bárány László szerint nyárra áll vissza az a helyzet, hogy a korábbiaknak megfelelő baromfihús legyen a piacon, ami az árakban is éreztetheti majd a hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!