Hírek

2007.02.14. 17:57

Elköltöznek a szocialisták a Köztársaság térről

Az új pártközpont építését Hiller István azzal indokolta, hogy az esztétikusabb és olcsóbb lenne

Z. M.

Két elnökhelyettessel képzelné el a pártmunkát a szocialisták februári kongresszusa után Hiller István, a párt leköszönő elnöke. A távirati irodának nyilatkozó politikus azt mondta, az MSZP vezetésében az egy-kettő-három elvet kellene érvényesíteni: ez Hiller szerint azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc jövendőbeli elnök mellett két elnökhelyettes és három alelnök alkotná a „szélesebb, együttműködésben gondolkodó vezetői kört”.

Hiller szerint minderre azért van szükség, mivel fontos, hogy a párt vezetőségében „egy gyorsan mozgósítható és akár gyors döntéseket is meghozni és azt megvalósítani képes tisztikar legyen”. A jelenlegi elnök közölte: elképzelései szerint ez a kör kiegészülne a frakcióvezetővel és a  választmányi elnökkel.

A munkamegosztásról szólva Hiller azt mondta: „alelnöki szinten kell vezérelni” például a társadalmi kapcsolatok ápolását, a civil- és szakmai szervezetekkel történő kapcsolattartást. Hozzátette: erre az MSZP-ben Kiss Péter a legalkalmasabb. Ez az alelnöki poszt amúgy egybevág a szocialisták néppárti terveivel.

A másik alelnöknek kellene foglalkoznia a képzéssel, a  harmadiknak pedig a szellemi holdudvarral való kapcsolatokat kell  kiépítenie – mondta a szocialista politikus, kérdésre hozzátéve: ez utóbbira többek között magát is alkalmasnak tartaná..   

Hiller István hangsúlyozta: a párt napi működésének irányítása a párt egyik első számú vezetőjének a feladata kell, hogy legyen, ezt  pedig csak úgy lehet megoldani, ha az illetőnek nincs más elfoglaltsága. Ez a verzió erősíti az ideiglenesen  funkció nélkül maradt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter elnökhelyettessé emelését. A másik posztra információink szerint továbbra is Szekeres Imre honvédelmi minisztert szánná a pártvezetés.

Az MSZP amúgy hamarosan költözik, mégpedig a budapesti Köztársaság térről az István utcába. A párt székhelyének feladását és új pártközpont építését Hiller István azzal indokolta, hogy az esztétikusabb és olcsóbb lenne, mint a jelenlegi központ. Az új épület tervei 2005 végétől készen állnak: a pártelnök azonban – mint mondta – nem akarta az MSZP-t a választás előtt székházépítésbe vinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!