Hírek

2007.02.10. 16:52

Átdolgozzák a kritizált tervezetet

Sz. Sz.

Kóka János gazdasági miniszter tegnap megvétózta azt a törvénymódosítási kezdeményezést, amely sokkal nagyobb betekintést engedne a titkosszolgálatnak arra, hogy ellenőrízhesse bárki telefonos és internetes forgalmát. Erre mindössze egy indok kellett volna mégpedig a „bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdek”. A tervezetet számos civil szervezet mellett Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is bírálta. Az ombudsman egyebek mellett kifejtette: az elképzelés súlyosan sérti az emberi jogokról szóló európai egyezményt.

Kóka János az MTI-nek nyilatkozva szombaton azt mondta: „a jelen formájában liberális politikusként elfogadhatatlannak tartom a tervezetet. Felkérem a társtárcák jogszabály-előkészítőit is a tervezet alapos újragondolására. Nem támogatok semmiféle olyan törvénymódosítást, amely az alkotmányban biztosított szabadságjogokat sérti”. Hozzátette: a minisztérium határozottan ki fog állni a bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdekek és a személyi szabadságjogok egyensúlya mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!