Hírek

2007.01.11. 10:37

Több pénz, több áldozat, több kétely

Eddig 130 ezer amerikai katonának sem sikerült békét teremtenie Irakban, most még 21 ezret küldenek, hátha így összejön

BAMA

Alig néhány órával George Bush televíziós beszéde előtt az elnök komolynak alig nevezhető segítséget kapott Irakból. Tarik al-Hasimi, a mezopotámiai ország elnökhelyettese szerint ugyanis az iraki futballválogatottnak, ha néhány órára is, de sikerült összekovácsolnia a szétesőfélben lévő országot. A valóságban azonban a polgárháború még a félidőben is tartott: Bagdadban egy autóba rejtett pokolgép több embert megölt, tucatnyit megsebesített a csapatnak szurkolók közül egy kávézó előtt.

Mivel a helyzetet már nehéz szépíteni, A Fehér Ház könyvtárából beszédett tartó Bush nem is kísérelte meg. "Irakban egy fiatal demokrácia harcol a túlélésért, de a kialakult szituáció elfogadhatatlan"  - vallotta be az elnök. George Bush ugyanakkor személyesen is vállalta a felelősséget az iraki katasztrófáért, de kitart eddigi álláspontja mellett és a teljes kivonulás helyett további csapatokat küld a szétesőfélben lévő országba.

Az öt teljes dandárból, azaz mintegy 21-22 ezer főnyi erősítésből a 82. ejtőernyős hadosztály alakulatai már jövő hét elején megérkeznek Bagdadba. Bush ezzel a lépésével egyértelmű gesztust tesz: ütközőnek használja az amerikai katonákat a síiták és a szunniták között. "Ez egyértelműen több áldozatattal jár" - ismerte el Wesley Clark amerikai tábornok.

Több katona, több pénzbe kerül. Az elnök 6,7 milliárd dollárral többet kér 2007-ben az iraki kaland finanszírozásához, mint tavaly. Kérdéses azonban, hogy a demokrata többségű kongresszus megszavazza-e az elnök kérését.

A kongresszus által felhatalmazott Baker-bizottság javaslatai ugyanis szöges ellentétben állnak az elnök "új" iraki stratégiájával. A jelentés szerint minél hamarabb vonulnak ki az amerikaiak Irakból, annál jobb, az eluralkodott felekezeti erőszak megfékezésére ugyanis egyszerűen nincs elegendő katonájuk. Nem meglepő, hogy az elnök teljesen figyelmen kívül hagyta a Baker-jelentésben megfogalmazottakat, már decemberben, mikor nyilvánosan is átvette a dokumentumot, olyan képet vágott, mintha egy "láda bűzlő halat kapott volna" - jegyezte meg a Time magazin publicistája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!