Hírek

2006.12.13. 14:18

Folytatná munkáját két ombudsman

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szívesen folytatná a munkáját azután is, hogy jövőre lejár a megbízatásuk.

BAMA

Lenkovics Barnabás úgy nyilatkozott: ha újra kapna jelölést és a parlamenti pártok is támogatnák, akkor megint elvállalná a feladatot, mert az elmúlt hat év tapasztalatainak további hasznosulása a jogállam érdeke is.  Péterfalvi Attila szintén azt mondta az MTI-nek, hogy folytatná, ha bizalmat kapna. Ezt azzal indokolta, hogy bár sok a konfliktus a munkájában, jó látni, hogy eddigi tevékenységének beérik az eredménye.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szívesebben lenne alkotmánybíró, mert ez közelebb áll a habitusához. Azt nem tudja, mit válaszolna, ha megkeresnék, hogy maradjon ombudsman, de ha ugyanezt a posztot ajánlanák fel, azt erősen megfontolná. Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmant nem lehet újra jelölni, mert a második ciklusát tölti ezen a poszton.

A négy országgyűlési biztos hatéves mandátuma 2007-ben jár le. Új ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választ, kétharmados többséggel. Szili Katalin, az országgyűlés elnöke már novemberben jelezte, hogy megkezdi az egyeztetést az öt parlamenti frakció vezetőjével a biztosok személyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!