Hírek

2006.11.24. 08:00

Sietniük kell a vállalkozásoknak

Karácsonyi rohamra számíthatnak az okmányirodák az elektronikus adóbevallás miatt

Dutka Noémi

Az utolsó pillanatra hagyta a vállalkozások nagy része a jövő évtől kötelező elektronikus adóbevalláshoz szükséges okmányirodai regisztrációt. Pontos számokat nem lehet tudni arról, hányan nem kértek még az interneten keresztüli ügyintézéshez szükséges azonosítót. A vállalkozások ugyanis nemcsak a saját tagjaik révén, hanem könyvelő és adószakértő közvetítésével is beküldhetik majd az elektronikus adóbevallásokat. Ami biztos, az APEH megközelítően 350 ezer vállalkozásról nem tudja még, hogy ki nyújtja majd be az elszámolásait.

Alig több mint egy hónap van már csak a bejelentkezésre. Január 12-ig ugyanis már be kell küldeni a munkavállalókat érintő adó- és járulék-kifizetésekre vonatkozó kimutatásokat. Ezt már kizárólag az interneten keresztül lehet megtenni. Jelenleg csak a tízezer legnagyobb adózónak, illetve a havi és negyedéves bevallóknak kell kötelezően az interneten keresztül elküldeniük a bevallásaikat. J

anuártól azonban már valamennyi társaság és az egyéni vállalkozók is kizárólag elektronikus úton számolhatnak el az adójukkal. Csak a nyugdíjas egyéni vállalkozók mentesülnek ez alól, de csak abban az esetben, ha csak önfoglalkoztatók, s nincs alkalmazottjuk. Ők továbbra is papír alapon készíthetik el a bevallásaikat. Alapesetben ez vonatkozik az alapítványokra is. Ha azonban már bárkinek bért fizetnek a munkájáért, akkor már az interneten keresztül kell elszámolniuk.

A munkaügyi központok, a földhivatalok, a társasházaknak, a vámhivatalok, az egyházakn, a civil szervezetek, valamint a szakképzőiskolai tanulót foglalkoztatók is csak elektornikusan vallhatnak jövőre.

Bonyolítja a helyzetet, hogy jövőre mindan alkalmazotthoz kapcsolódó adó- és járulékkifizetésről havonta elektronikus úton adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé. A jelenleg hatályos szabályok szerint ez azokra a többes jogviszonyú vállalkozásokra is érvényes, akik máshol biztosítottak, s a vállalkozásukból nem származik jövedelmük. Így minden hónapban be kellene vallaniuk a nulla járulékkötelezettséget is. A parlament előtt lévő adómódosító csomag szerint azonban finomodnának ezek a szabályok, s várhatóan csak akkor kellene adatot szolgáltatni, ha történt kifizetés.

Mi kell a regisztrációhoz?

A vállalkozást képviselő magánszemélynek el kell mennie az okmányirodába, és regisztrációs kódot kérnie az elektronikus bevalláshoz. Ehhez egy azonosító okiratra (személyi igazolványra vagy útlevélre) van szükség. A regisztrációhoz meg kell adni egy felhasználói nevet és egy gyakran használt e-mail címet. Az okmányiroda erre a címre küldi majd el a belépéshez szükséges jelszót.

Ezzel öt napon belül be kell jelentkezni a www.magyarorszag.hu internetes oldalon található Ügyfélkapun. A jelszót az első bejelentkezéskor módosítani tudjuk. Az okmányirodai regisztrációt követő nyolc napon belül az adóhatósághoz is be kell jelenteni a 06180-as adatlapon, hogy az adott magánszeméléy mely vállalkozást képviseli, s mely ügyek intézésére jogosult. A vállalkozást külső könyvelő vagy adószakértő is képviselheti. Akkor meg kell hatalmazni az ügyintézésre.

Dutka Noémi -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!