Hírek

2006.10.13. 18:10

Az MSZP tárgyalást ajánl a Fidesznek

Tárgyalást ajánl a Fidesznek az MSZP a Varga Mihály és a Matolcsy György által felsorolt reformterületekről - jelentette ki Lendvai Ildikó pénteken Egerben.

BAMA

"Ha ezek, legalább részben (...) valódi felismerést sugallnak, akkor van miről tárgyalni. Vegyük komolyan tehát és ne  csak pejoratívan használjuk a szót, hogy készül az új Orbán-csomag;  ha kiderül, hogy mi van benne, hogy ők miben látják a szükséges  takarékosság eszközeit, illetve a reformlépéseket, ez már lehet egy  tárgyalási alap" - fogalmazott az MSZP Heves megyei elnökségének  ülését követő sajtótájékoztatón a párt parlamenti frakcióvezetője.

Hozzátette: ennek megfelelően készek tárgyalni a fideszes politikusok által felsorolt reformterületekről, például a nyugdíjkiadások csökkentéséről, az egészségügyi öngondoskodásról és egyéni felelősségvállalásról, vagy a reformalapról. Lendvai Ildikó elmondta: amennyiben Varga Mihály a nyugdíjkiadások csökkentése alatt a nyugdíjak értékcsökkentését, vagy a 13. havi nyugdíj eltörlését érti, akkor nem értenek egyet. Ha viszont arra gondolt, hogy visszavezetnék például azokat rokkantnyugdíjasokat a munka világába, akik képesek dolgozni, akkor van miről beszélni. Ha az egészségügyben az öngondoskodáson és az egyéni felelősség szerepének növelésén azt érti, hogy csökkenthető a kötelező biztosításért járó szolgáltatások köre, akkor ezzel nem értenek egyet. Ha viszont azt, hogy ki-ki hozzájárulhat egy jelképes összeggel az ellátásához, akkor lehet erről szót váltani.

Amennyiben Matolcsy György a reformalap, vagy reformkassza létrehozásával csupán a költségvetés egyik rovatából a másikba akarja csoportosítani a pénzt, akkor ennek nincs sok értelme. Amennyiben viszont a javaslat azt tartalmazza, hogy vessünk pontosan számot a reformok árával és vizsgáljuk meg, hogy a vállalkozói szféra ennek fényében miként tudja támogatni az intézkedéseket, akkor ez egy értelmes tárgyalási alap. Ha igaz, hogy a Fidesz a csomag összeállításakor a Közép-európai Menedzserintézet terveit veszi elő, akkor van miről tárgyalni. Ha ez áfaemelést takar, akkor nem értenek egyet, de ha a vizitdíj egy más formáját, vagy a kórházi struktúraátalakítást kívánják megvalósítani, akkor van miről beszélni - sorolta a lehetséges tárgyalási területeket a frakcióvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!