Hírek

2006.09.11. 15:08

Felszínre hozták a magyar barlangászt két nap után

Az olasz barlangi és hegyimentők a felszínre hozták és kórházba vitték helikopterrel azt a sérült magyar barlangászt, aki csaknem két napot töltött 81 méteres mélységben, az Udine közelében lévő Canin-hegy gyomrában.

BAMA

A 46 esztendős magyar férfi lába két helyen is eltört - sípcsontnál és a szárkapocscsontnál - egy zuhanás nyomán szombat este, s ezért képtelen volt saját erőből a felszínre emelkedni. Három magyar társa közül egy vele maradt, míg ketten a felszínre mentek, s az olasz hegyi- és barlangi mentőket hívták segítségül, akik végül nagy erőfeszítések árán, tíz órás küszködés után a szűk barlangjáratokon keresztül hétfő hajnalban a felszínre hozták a sérült magyart.

Több helyen mikrorobbantásokkal kellett kiszélesíteni egy csaknem 30 méteres, szűk barlangfolyosót, hogy a hordágy átférjen rajta. Hétfő reggel, röviddel hét óra után az alpesi mentők helikopterrel Tolmezzo kórházába szállították a sérült magyar barlangászt. A mentésben csaknem harminc olasz szakember vett részt.

Idén februárban a Júliai-Alpokban két magyar barlangászt ölt meg lavina, harmadik társuk pedig megsérült, amikor a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába. Négy társukat akkor ugyancsak az olasz hegyi- és barlangi mentőszolgálat hozta ki, mert félő volt, hogy az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár napokra a barlangban rekedhetnek.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!