Hírek

2006.08.29. 17:45

Vége a térítésmentes gyógyszereknek?

„Elképzelhető, hogy a jövőben azoknak is fizetniük kell a gyógyszereikért, akik eddig térítésmentesen jutottak hozzá a készítményekhez” – jelentette be kedden Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

É. S.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának keddi ülésén – ahol a Zöld Könyv tapasztalatait vitatták meg – Horváth Ágnes azt mondta, hogy egy pár száz forintos, „méltányos” összeget vezethetnek be, ami szerinte nem terheli meg a beteget, ha pedig igen, akkor szociális úton visszatérítik. A kormány a háziorvosi gyógyszerkeret bevezetésén is „gondolkozik” legkorábban 2007 végére. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy még mindig nincs döntés a vizitdíj bevezetéséről, a dobozdíjról még egyeztetnek.

Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke szerint „puccsszerűen” jelennek meg a kormány által már elfogadott döntések a testület előtt. „Ez a bizottság tökéletesen impotens, hogyha a kérdésekre ilyen válaszokat kap: még nem tudjuk, még csak kigondoltuk, döntés ebben sincs, abban sincs” – mondta Mikola.

„A szeptember elsején benyújtandó konvergenciaprogramban már szerepel a vizitdíj és a patikaliberalizáció, így nem tudom, hogy erről hogyan lehetne még szakmai vitát folytatni szeptember végéig” – mondta lapunknak Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke sérelmezi, hogy a kabinet önkéntes kamarai tagságot tervez.

A gyógyszerellátás rendszerének védelmében élőláncot alkotva tartottak tízperces demonstrációt kedden a gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara épületénél – elutasítva a patikaliberalizációt, s védelmükről biztosítva a kamarát. Horváth Tamás, a szervezet alelnöke szerint a szabadpiaci versenyben nem a betegek érdeke, hanem az üzleti szempontok érvényesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!