Hírek

2006.08.26. 09:00

Tvrtko Amerikába megy

Szombat reggel az Egyesült Államokba utazott Vujity Tvrtko, a TV2 riportere, hogy egykori amerikai egyetemi tanulmányainak színhelyén vendégtanárként tartson előadásokat.

Csontos Tibor

– Beszélgetésünk megjelenésekor, szombat reggel már az Egyesült Államokba tartó repülőgépen ül. Miért utazik újra az Újvilágba?

– Lehetőséget kaptam arra, hogy egykori tanulmányaim színhelyén, a University of Miamin vendégtanárként dolgozzam, és másutt is előadásokat tartsak. Feleségemnek, Zsolnay Gyöngyinek, mindig azt mondtam, hogy egyszer majd eljön az idő, amikor a magam sajátos eszközeivel megköszönhetem nekik mindazt, amit tőlük kaptam. Korábban ugyanis a miami egyetem kommunikációs szakán tanultam az újságírást. Másrészt miután az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pécsi kampányának arcai voltunk Gyöngyivel, hivatalos megbízásunk van arra, hogy Észak-Amerikában is népszerűsítsük a várost.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Az elutazása előtti napon még bemutatta legújabb pokoli történeteit – fotó: Kallus György
[/caption]– A hírek szerint a családját is viszi magával.

– Így van, Gyöngyi a Camp Olympic nevű, világhírű amerikai táborban kapott állást, ahol kisgyerekekkel foglalkozhat. Az utazás mellett döntöttünk azért is, hogy gyerekeink, a négyéves Benjamin és a hároméves Barnabás megtanuljanak angolul, mire megkezdik az általános iskolát, s ez bizonyára jelent majd nekik némi előnyt a későbbiekben. Jövő héten már amerikai óvodába járnak, s remélem azt is, hogy a nyelv mellett a pozitív gondolkodást is elsajátíthatják.

– Az utazása előtti napon bemutatta legújabb könyvét is.

– A héten jelent meg a Pokoli történetek... és ami azóta történt című könyvem, amely márcsak azért sem hétköznapi kötet, mert több mint hétszáz oldalas. Különlegesnek tartom, hiszen egy nálunk ismeretlen műfajt, a follow upot jeleníti meg, amit talán nyomkövetésnek lehetne fordítani. Vagyis a kötetben annak is utánajárok, mi történt riportfilmjeim egykori hőseivel.

– A kötet ajánlásában ezt írja: Ágika emlékére. Ki Ágika?

– Egy tizenkét éves cigánylány volt, akivel akkor ismerkedtem meg, amikor hazahoztuk Toma András hadifoglyot. Barátok lettünk, számítógépet is ajándékoztam neki, és mindig azt kérte tőlem, tegyek meg mindent, hogy meggyógyuljon és életben maradjon. Igyekeztem mindenben segíteni, de kevésnek bizonyult. Ágika rákbetegségben meghalt. Neki ajánlottam ezt a könyvemet.

– Amellyel egy jótékonysági akciót is elindított.

– Egyetlen példányt dedikáltam belőle, és ezt jótékonysági árverésre bocsátottam: a befolyt összeget a Magyarországi Baptista Szeretetszolgálatnak ajánlom fel, amely tízezer gyerek karácsonyára gyűjt adományokat. A könyvet ötvenezer forintos kikiáltási árral kínáltuk, beszélgetésünk időpontjában már egymillió forintnál tart a licitálás.

– Meddig maradnak Miamiban?

– Annyi bizonyos, hogy az idén még nem jövünk haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!