Hírek

2006.08.27. 17:22

Teherán tovább tárgyalna, de uránt is dúsítani akar

F. K.

Irán ismét az atomprogramjáról szóló tárgyalásokra hívta a nagyhatalmakat - közölte Teheránban a külügyminisztérium szóvivője. Ali Laridzsáni szerint kijelentette, a nagyhatalmaknak adott iráni válasz bebizonyította: a teheráni vezetés a tárgyalás folytatásának a híve. A perzsa állam nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója ugyanakkor megerősítette, országa nem hagy fel az urándúsítással. „A nukleáris fűtőanyag előállítása Irán stratégiai célja. Semmilyen olyan akcióval nem lehet elérni, hogy lemondjon erről, amely e tevékenyég korlátozására vagy megszüntetésére irányul” – jelentette ki Ali Laridzsáni.

Augusztus végén azonban lejár az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által szabott határidő az atomprogram felfüggesztésére, ellenkező esetben szankciók bevezetését helyezte kilátásba. Irán a héten adott válaszában elutasította a BT feltételeit. Korábban Oroszország és Kína sem támogatta, hogy büntetőintézkedéseket hozzanak Teherán ellen. A válság enyhítésére Kofi Annan, az ENSZ főtitkára jövő szombaton Iránba látogat, hogy álláspontjuk megváltoztatására bírja a teheráni vezetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!