Hírek

2006.08.17. 17:24

Nem lassul a gazdaság a pénzügyi tárca szerint

„Jó alapot szolgáltathat az APEH-nak az ellenőrzésre, ha egy vállalkozás októbertől a minimálbér kétszeresénél kisebb összeg után fizeti meg a járulékterheket” – ismerte el csütörtökön sajtótájékoztatón Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

T. M.

Hangsúlyozta ugyanakkor: nincs arról szó, hogy el akarnák lehetetleníteni a kisvállalkozásokat. Az ellenőrzések középpontjában a zsebbe kapott jövedelmek felderítése áll majd. Példaként említette, hogy egy varrodánál elfogadható lehet, ha minden alkalmazott minimálbéren van bejelentve. Egy budapesti négycsillagos szállodánál viszont ez már nem életszerű.

A minimális járulékalap lényege, hogy szeptemberre minden alkalmazottnál, főfoglalkozású egyéni vállalkozónál, és társas vállalkozás főfoglalkozású tagja, alkalmazottja, közreműködőjénél 125 ezer forint (a jelenlegi minimálbér kétszerese) után kell megfizetni a járulékokat. Ez nemcsak a munkáltatókra, hanem a biztosítottakra is vonatkozik. Elvileg bárki fizethet ennél kisebb összeg után járulékot, ha a jövedelme nem éri el az elvárt szintet. Ehhez azonban a munkáltatónak október 12-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak, hogy mely dolgozójának bruttó keresete nem eléri el a minimumjárulék alapját. Az elektronikus úton bevallóknak ezt nem kell külön bejelenteniük.

Nem reális a munkavállalók azon aggálya, hogy nem a megállapodás szerinti mértékben növekszik az idén a reálkeresetük a megszorító intézkedések miatt – mondta el Katona Tamás. Az idei év első félévében ugyanis 5,4 százalékkal nőtt a bérek reálértéke, azaz ennyivel többet ért a keresetük. Az első hat hónap adatait azonban még nem befolyásolták a megszorító csomag intézkedései.

Katona szerint nincs veszélyben az idei évre tervezett négy százalékos GDP-növekedés. Úgy véli, nem jelenti a gazdaság érdemi lassulását, hogy a második negyedévben az elemzők által várt 4,2 helyett csak 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

Augusztusra 167,1 milliárd forint államháztartási hiányt vár a pénzügyi tárca. Az első háromnegyed évre pedig a korábban tervezettnél 20,4 milliárddal kevesebbet, 1 562,6 milliárd forintot valószínűsítenek, ami a GDP 6,7 százaléka. Az utolsó három hónapban viszont a vártnál nagyobb lehet a hiány. Így az év egészében a korábban tervezettnél 2,6 milliárddal több, 1 769,6 milliárd forint lehet az államháztartás deficitje – közölte az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!