Hírek

2006.08.28. 12:52

Moszkva helyett Párizsba utaznak az 56-os vetélkedő nyertesei

Párizsba és nem Moszkvába utaznak a Szabadságharcos - Freedom Fighter 1956 vetélkedő győztesei. Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn döntött a nyertes csapat jutalmának és a verseny elnevezésének megváltoztatásáról.

BAMA

A győztesek Párizsban történelemtanárok kíséretében leróhatják kegyeletüket a Pére Lachaise temetőben Nagy Imre emlékművénél, a Magyar Intézetben pedig találkozhatnak a magyar emigráció Franciaországban élő jeles képviselőivel is - olvasható a tárca közleményében. A szaktárca vezetője döntött arról is a vetélkedősorozat Szabadságharcos - Freedom Fighter néven fut tovább, azaz kiegészült a magyar elnevezéssel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke már januárban bírálta a szaktárca akkori vezetését az 1956-os forradalom évfordulójára kiírt tanulmányi verseny miatt; a szervezet szerint elképesztő, hogy a tanulmányi verseny elnevezése nem magyar.

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői augusztus elején megdöbbenésüknek adtak hangot az Oktatási Minisztérium "Freedom Fighter" címen rendezett középiskolai vetélkedőjének visszásságai kapcsán. Az erőltetett címválasztásnál azonban egy súlyosabb, a jóérzést sértő problémát is láttak abban, hogy a győztes csapat, a 2006. október 23-i döntőt követően, egy moszkvai utazást nyer. A képviselők Moszkva helyett Brüsszelt és Strasbourgot, az 56-os forradalom értékeiért mindig is következetesen kiálló Európát ajánlották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!