Hírek

2006.08.13. 06:41

Mindent el lehet mondani 30 másodpercben

Danks Emese, az új kormányszóvivő tudja, hogy megszortó intézkedések idején rázós feladat lesz a "kormányszóvivés", de érdeklik a kihívások

Újvári Miklós

Nyitottság, rendezettség, megbízhatóság, átlátóképesség - az új kormányszóvivő szerint ezek a tulajdonságok kellenek a politikai kommunikáció tűzvonalában.

– Kit ismer a jelenlegi kormányzat tagjai közül a legrégebben?

– Ezen el kellene gondolkodnom, Sokukkal találkoztam szóvivőségemből eredően társadalmi eseményeken.

– De kollégiumi szobatárs, rokon ezek szerint nincs közöttük?

– Semmi ilyesmi nincs.

– Van-e olyan teóriája, ami megmagyarázná, hogy miért éppen Ön lett a kormányszóvivő? És miért fogadta el a felkérést?

– Én nem politikusként fogadtam el ezt a beosztást, hanem kommunikációs szakemberként szakmai feladatnak tekintem. Hogy miért én lettem, arról nem engem kellene megkérdezni, hanem a miniszterelnök úrat, aki végül is fölhívott. Én először is a családommal konzultáltam meg, hogy belemenjek-e, mert egy ilyen feladat az nemcsak az én életemet módosíthatja, hanem a családom életét is, nekem a családom és a privát életem nagyon-nagyon fontos. Ezek után egy pár újságíró kollégát, barátot hívtam fel, hogy ők hogy látják, utána három elődömmel beszéltem pár szót, hogy mi a véleményük, milyen útravalót adnának nekem a feladat ellátásához.

– Addigi karrierjében mit tekintett a csúcspontnak? Mi volt az, amivel a szakmában elismertséget szerzett?

– Azt hiszem, ez a maléves időszak volt különösen szeptember 11-e után. Az egy olyan időszak volt, amikor mindenkit az érdekelt, hogy mi történik a levegőben, illetve a földön, a repülőgépek közelében. A terrortámadások megrettentették a világot. A mai napig mindenki tudja, hogy akkor hol volt délután három óra körül, amikor az esemény bekövetkezett. Onnantól kezdve a légiközlekedés címoldalra került egy jó ideig, nagyjából fél évig. Válságkommunikációt kellett folytatni. A Malévnak is két járata éppen az Egyesült Államok felé tartott, kényszerleszállást kellett végrehajtani, nehéz volt a kapcsolatot megteremteni, a hozzátartozóknak az utasokkal. Nagyon sok hozzátartozóval kapcsolatban álltam azokban a napokban, személyesen hívtak, hiszen én voltam a közvetítő, mert én a pilótával tudtam beszélni. Váratlan történet volt az életemben, remélem, hogy megfelelő, megnyugtató módon tudtam kezelni azt a kommunikációs feladatot.

– Azóta sem túlzottan népszerű cég a Malév, állami vállalatként nagyon veszteséges. Ha a következő, legutóbbi munkahelyét, a Tesco-t nézzük, mintha ezen is fogást keresne a közvélemény. Az interneten rednszeresek a bírálatok, és a sajtó is fogékony rájuk. Hogyan szembesült az ilyen kritikákkal?

– Nyitottsággal. A két említett terület hasonló, hiszen a légiközlekedés nagyon sok embert érdekel, érint, nagyon sokan, egyre többen repülnek. A kiskereskedelmi vállalat pedig, ahol dolgoztam, négy évvel ezelőtt kisebb volt ugyan, de mostanra az ország harmadik legnagyobb munkaadója, két és fél millió vásárlóval hetente. Értelemszerű az újságíró kollegák érdeklődése, nekem pedig kötelességem minden munkahelyemen ezt az érdeklődését kielégíteni.

– Milyen személyiségjegyek kellenek, hogy egy jó szóvivő az ilyen helyzetekben is helyt álljon? Kritikákat, bírálatokat, indulatokat kezeljen?

– Talán az első a nyitottság, a rendezettség, megbízhatóság, átlátóképesség, rátermettség, rutin és értelemszerűen a nyilvánosság előtti szerepléshez affinitás is kell.

– Olyan előfordult már sajtótájékoztatón, hogy elveszítette a türelmét a kérdések miatt?

– Mégha kihozott volna is indulatokat belőlem, én ezt soha nem mutatom, megpróbálom a lehető leghiggadtabban elfogadni az újságírók kérdését, mélységekben való vájkálását, hiszen az ő feladata ez, és ezt nekem el kell fogadnom.

– Előfordult már olyan, hogy kifejezetten a munkaadója kérésére nem valódi dolgokat kellett elmondania?

– Ilyen nem fordult még elő.

– Azért tudjuk, hogy a PR-szakmában előfordul, hogy az ember nem hazudik, de mégsem mondja el a teljes igazságot. Ezekhez hogy viszonyul?

– Ezek szakmai technikák.

– A kormányszóvivői poszton is alkalmazható dolgok?

– Azt gondolom, hogy annak érdekében, hogy a kormány döntéseit a lakosság és az érintettek a lehető legjobban megértsék, a lehető legegyszerűbben, legközérthetőbben, legnyitottabban kell a sajtó munkatársait tájékoztatnom. Kérdéseikre a válaszokat a leghitelesebben kell megadni annak érdekében, hogy ők a legjobban, a legtényszerűbben tudják tájékoztatni a közönséget.

– Magyarországon a kormányszóvivőknek meglehetősen rövid az elhasználódási ideje. Számol-e azzal, hogy ez egy egészen rövid megbízatás lehet? Vagy megegyeztetek egy huzamosabb időben?

– Mindennel számolok, mert az élet kiszámíthatatlan. Nem tudjuk, hogy mit hoz a holnap, a jövőt csak üveggömbben láthatják egyesek.

– A megszorító intézkedések indulatokat keltettek, ami meglátszik a látszik a pártok, a politikusok népszerűségén is. Ön hogyan gondolkodik azok szükségességéről?

– Maximálisan azonosulok velük. Része a feladatomnak, hogy a lehető legközérthetőbb módon elmagyarázzam, miért szükséges egy döntés, és lehetőség szerint arról is tájékoztassam az újságíró kollégákat, hogy mindez hova fog vezetni. És mindenzt úgy, hogy figyelembe veszem a televíziók igényeit is. Ott harminc másodperc egy hír, ezért nagyon röviden, egységbe zárva kell fogalmaznom. És fontos, hogy a személyiségem hiteles legyen a nézők számára.

– Megváltoztatja öltözködési szokásait az új poszt?

– Nem. Eddig mindig gazdasági vállalatoknál dolgoztam, őket képviseltem. A néző pedig azonosított engem a céggel. Emiatt is mindig egy konzervatívabb, elegáns stílust képviseltem. Egyelőre nem kívánnék változtatni.

– Majdnem mindennap van kormányszóvivői tájékoztató. Összeszámolta már, hány órát dolgozik egy héten?

– Erre még nem volt időm. Az első időszakban az a szerencsém, hogy a kisfiam az édesanyámmal Balatonon nyaral, így könnyebben bent maradthattam fél nyolc, nyolcig. De azért igyekszem lehetőség szerint hat óra, fél hét felé eltávozni az irodából, hogy a családomnak, társamnak is jusson idő. Egy kilencéves kisfiú anyukája vagyok. Ezen kívül van egy társam és édesanyám, ez a legszűkebb családi köröm.

– Sok gondot okoz angol vezetékneve? Legalább hatféleképpen ejtik ki.

– A Danks kora-középkori angol eredetű név, a volt férjemé. Vele máig nagyon jó baráti kapcsolatban vagyok. Tisztában vagyok vele, hogy nem egyszerű kiejteni, de közel húsz már nem változtatok nevet. Sok évet éltem külföldön, akkor az Emesét ejtették különbözően. Én ezt már megszoktam, nincs vele bajom.

– A szóvivő elmehet szabadságra, kikapcsolhatja a mobiltelefonját?

– Megmondom őszintén, én öt-hat éve nem kapcsoltam ki a mobiltelefonomat. A nyaralást pedig a két munkahely között megoldottam. Lassan kezdődik a politikai szezon és akkor teljes sebességgel dolgoznom kell.

A balettintézettől a kormányig

Danks Emese (40 éves) 1984-ben érettségizett az Állami Balettintézetben. 1987-ben végzett a Külkereskedelmi Főiskola Idegen Nyelvű Levelező Karán, angol-francia szakon. A diploma megszerzése után külföldön dolgozott.  1993 és 1996 között a Tele Magazin marketing és terjesztési feladatait látta el, majd 1996 és 2000 között a TV3 PR-vezetőjeként részt vett a csatorna kommunikációs stratégiájának kialakításában és irányításában. 2000-től az MTV sajtófőosztályát vezette, 2001-től a Malév, 2002-től a Tesco kommunikációs igazgatójaként dolgozott. 2006. augusztus 1-jétől a második Gyurcsány-kormány kormányszóvivője. Angolul, németül és franciául beszél. Egy gyermek édesanyja. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!