Hírek

2006.08.31. 16:26

Megijesztette a Fideszt az ÁSZ-jelentés

A tavalyi privatizációs rekordbevételeket a napi működésre fordította a kormányzat az adósságcsökkentés helyett

Forrás: mti

A Fidesz szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtöki tájékoztatóján az derült ki, hogy a kormány még saját szervezetében, saját minisztériumainál sem tud rendet tartani a gazdasági ügyekben - közölte Szijjártó Péter.

"Rémisztő helyzetet tárt fel az Állami Számvevőszék a kormányzat gazdálkodásával kapcsolatban" - írta közleményében a Fidesz kommunikációs vezetője arra reagálva, hogy Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: egyes központi költségvetési intézmények mérlegbeszámolói - köztük a gazdasági minisztériumé - tarthatatlanok, elképesztő például, hogy a kincstári vagyonkezelés szervezete képtelen bemutatni, hogyan alakult pontosan az intézmény elmúlt évi bevétele.

Szijjártó Péter szerint szomorú és komikus is egyben, hogy az egyik "legtrehányabb beszámolót éppen Kóka János minisztériuma  produkálta, aki pedig szívesen tetszeleg a közigazgatás ésszerűbbé, hatékonyabbá és átláthatóvá tételéért küzdő nagy reformer szerepében".

Magyarország pénzügyi-gazdasági rendbetételét hogyan várhatjuk attól a kormányzattól, mely ilyen nemtörődömséggel használja fel az adófizetők pénzét? - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

A Fidesz szóvivője szerint az ÁSZ elnöke tájékoztatóján igazolta az ellenzék korábbi félelmeit a Ferihegyi repülőtér eladásával kapcsolatban is, hiszen kiderült, hogy a privatizációból befolyó pénzt nem arra költötték, amire kellett volna.

Kovács Árpád tájékoztatóján arról is beszélt: számvevőszéki ellenőrzések rávilágítottak, hogy a Budapest Airport privatizációs  bevételéből csupán mintegy 200 milliárd forintot fordítottak hosszú  távú fejlesztésekre, állami beruházásokra, a bevétel döntő részét  folyó állami kiadásokra költötték el, ahelyett, hogy ezzel az államadósságot csökkentette volna a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!