Hírek

2006.08.31. 14:48

Lengyel kirohanások Berlin ellen

Provokatív kijelentéseket tesznek az utóbbi napokban lengyel politikusok Németország felé. Eddig a németek nem vették fel a kesztyűt, pedig a nyilatkozókhoz a jobboldali varsói kormány feje is csatlakozott.

Csák Elemér

Provokatív kijelentéseket tesznek az utóbbi napokban lengyel politikusok Németország felé. Eddig a németek nem vették fel a kesztyűt, pedig a nyilatkozókhoz a jobboldali varsói kormány feje is csatlakozott.

A németek azon vannak, hogy fölülírják történelmüket, és úgy állítsák be a második világháborút, mint amelynek ők áldozatai, nem pedig elindítói voltak – mondta egyebek közt Jaroslaw Kaczynski a Financial Times című újságnak.

A miniszterelnök a hazájával szembeni rosszindulat jeleként állította be a német-orosz szerződést arról, hogy Szentpétervár és Rostock között, a Keleti-tenger alatt gázvezeték épül, ezáltal úgymond Lengyelország szerepe leértékelődne, nem lesz ugyanis tranzit terület a Németországba irányuló orosz gázszállítások tekintetében. A beruházást a lengyel vezető politikai, gazdasági és környezeti szemszögből egyaránt érthetetlennek tartja, és mint mondta, meg kívánja akadályozni annak megvalósítását.

Berlinben nem kommentálták a lengyel miniszterelnök éles szavait, aki szó szerint azt mondta, hogy Németországban újjáéled a nacionalizmus és ezt a német kormány táplálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!