Hírek

2006.08.26. 08:13

Könnyebben jutnak forráshoz az agrárcégek

A forráshiányos mezőgazdasági kisvállalkozások pénzügyi gondjainak enyhítéséhez nyújt segítséget a Budapest Bank

T. M.

A forráshiányos mezőgazdasági kisvállalkozások pénzügyi gondjainak enyhítéséhez nyújt segítséget a Budapest Bank (BB) és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) által biztosított követelés-kezelési (faktoring) szolgáltatás. A pénzintézet a kereskedelmi bankok közül elsőként lehetővé teszi, hogy a faktoring-szerződésekhez fedezeti garanciát is igénybe lehessen venni. Így a pénzügyileg kevésbé stabil ügyfelek is igényelhetik ezt a szolgáltatást.

A Budapest Bank a termelőktől megvásárolja érvényes követeléseiket, s néhány nap alatt kifizeti számukra terményeik ellenértékének jelentős részét. Így a vevő már nem a termelőnek, hanem a banknak tartozik majd az áru ellenértékével.

Ha a vevő nem fizet a banknak, és a gazdálkodó sem tud helytállni helyette, az alapítvány vállal a tartozásért készfizető kezességet. Ez a maximum négyszázmillió forint összegű faktoringügyletekre vonatkozik, a kezesség mértéke 50-80 százalék. A garancia éves díja nem haladja meg az ügylet értékének a 0,3-0,6 százalékát.

Mindezt azok az agrárgazdaság, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés területén tevékenykedő vállalkozások (természetes személyek, őstermelők, egyéni vállalkozók, társas vállalkozások, szövetkezetek) vehetik igénybe, amelyek alkalmazottainak száma nem haladja meg a 250 főt, éves nettó árbevételük pedig legfeljebb ötvenmillió euró – mondta el érdeklődésünkre Ivanics Krisztina, a Budapest Bank termékmenedzsere.

A bank közlése szerint a magyarországi faktoring piac 580 milliárd forintra tehető, amelynek hat százalékát teszik ki a mezőgazdasághoz, az élelmiszeriparhoz és a vidékfejlesztéshez kapcsolódó ügyletek. A bank faktorálásból származó tízmilliárd forintos forgalmából kétmilliárd forint mezőgazdasági ügyfelekhez kötődik. Ennek az ötszöröződését várja a BB a szolgáltatás bővítésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!