Hírek

2006.08.30. 06:25

Jövőre újabb húszszázalékos gázáremelés jöhet

Jövő januárban és rá egy évre is 22 százalékkal kell növelni a lakossági gázárakat, ha a Pénzügyminisztérium 2008-ra valóban el akarja érni a világpiaci szintet – vélik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentést készítő szakemberei. Idén augusztusban 28 százalékkal emelkedtek az árak.

T. M.

A kormány prognózisa is ezekkel intézkedésekkel számol. Nagy kérdés azonban, hogy vállalják-e a politikai döntéshozók a népszerűtlen lépést, amelynek nyomán jövőre 30, 2008 elején pedig további 13 százalékos távhődíj-emelésre kerülne sor – teszik hozzá az elemzők.

További lakossági gázáremelésről nincs kormányzati döntés – mondta el érdeklődésünkre Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője. Jelenleg a lakossági fogyasztók az indokolt árszintnek mintegy 62 százalékát fizetik meg, 38 százalék az ártámogatás átlagos mértéke. A kormány szándéka, hogy fokozatosan átalakítsa a jelenlegi gázárrendszert, úgy hogy csak a valóban rászorulók részesüljenek szociális támogatásban – hangsúlyozta a szóvivő.

Januártól mintegy 20-25 százalékos lakossági gázáremelés lenne indokolt annak érdekében, hogy a lakossági ár felzárkózzon a világpiaci árhoz – mondta el kérdésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Mindez akkor igaz, ha a következő hónapokban nem változik számottevően az árfolyam és a világpiaci ár.

Többe kerülhet a lakosságnak a gáz a kompenzációs rendszer átalakítása miatt is, aminek nyomán sokan eleshetnek a milliárd forintos támogatástól. A GKI számítása szerint idén 150, jövőre pedig 60-70 milliárdot költ az állam gázár-kompenzációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!