Hírek

2006.08.30. 20:04

Intés a drukkereknek

A magyar futballszurkolókat és a szlovák kormányt is figyelmeztette szerdán Göncz Kinga külügyminiszter. A szlovák rendőrség közben tudni véli, ki követte el a nyitrai magyarellenes támadást.

Csák Elemér - Éber Sándor - Újvári Miklós

„A nyitrai Klokočina lakótelep Maurus nevű kocsmája a törzshelye, ott keressék" – többek között ilyen bejelentések is érkeztek a szlovák rendőrséghez azután, hogy közzétették a magyar diáklány feltételezett támadójának fantomképét. A pozsonyi Új Szó, a felvidéki magyar napilap szerdán arról számolt be, hogy rendőrségi körökben is ráismertek a támadóra, akit tavaly, a kamocsai Felvidéki Magyar Sziget elnevezésű rendezvényen igazoltattak.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A Felvidéki Magyar Sziget rendezvényt „meglátogató” nyitrai Népi Ellenállás-csoport
[/caption]Akkor egy autóbusznyi szlovák fiatal érkezett a rendezvényre, ám a rendőrség megakadályozta, hogy a két tábor összecsapjon, több személyt igazoltattak, felvették adataikat. A Magyar Szigetet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte. Vezetője, Toroczkai László lapunknak arról számolt be, hogy a rendezvényeiken maguk is készítettek felvételeket, és ezeket már a szlovák rendőrség rendelkezésére is bocsátották.

Egy másik, magát megnevezni nem kívánó rendőrségi informátor viszont azt mondta az Új Szónak: a Szlovák Megújhodási Mozgalom – Slovenské Hnutie Obrody elnevezésű társaság háza táján keresgélnek a hatóságok. A megtámadott diáklány ugyanis bántalmazói kabátjának ujján látott egy címert. Ezt pontosan nem tudta leírni, de az említett szerveződésnek saját címere és zászlaja is van, ráadásul úgy tudjuk (és ezt rendőrségi információ is megerősítette), hogy egyik tagját egy nacionalista felvonuláson valóban igazoltatták már. A mozgalom vezetője, Peter Švec azonban a szlovákiai lapnak azt nyilatkozta: „Elképzelhetetlennek tartom, hogy tagjainkat gyanúsítanák, mert mi politikai eszközökkel harcolunk, és elítéljük fizikai erőszakot”.

Kedd este a szlovák kormányfő határozottan elítélte azokat a neonácikat, akik Besztercebányán a hét végén meg akartak zavarni egy antifasiszta ünnepséget. „Ezek a félőrültek az egész Szlovák Köztársaságnak ártanak” – jelentette ki Robert Fico. Ha nem is ilyen keményen, Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerdán a futballszurkolókat figyelmeztette. „Arra kérem a szurkolókat, hogy a szombati magyar–norvég labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen mindenki tartózkodjon a szélsőséges megnyilvánulásoktól, mert egy esetleges incidenssel nagyon sokat lehet rontani a szlovákiai magyarok helyzetén” – mondta a külügyminiszter azt követően, hogy az elmúlt hetekben több futballmeccset zavartak meg Szlovákiát gyalázó bekiabálásáok, transzparensek.

„Szlovákiában törekvés látszik arra, hogy összemossák az ott és a Magyarországon az elmúlt hetekben történt incidenseket” – hangsúlyozta Göncz, aki felhívta a figyelmet: a magyarellenes megnyilvánulások azzal kezdődtek, hogy Szlovákiában egy szélsőségesen nacionalista párt, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt tagja lett a kormánykoalíciónak. Így a szlovák szélsőséges erők felbátorítva érezhették magukat a magyarellenes fizikai atrocitásokra is. Göncz Kinga szerint nagyobb visszatartó ereje lenne, ha a szlovák miniszterelnök egyértelműen elhatárolódva lépne fel a történtektől. „Robert Fico felelőssége speciális, hiszen úgy döntött, Slota pártját beveszi a kormányba” – jelentette ki a külügyminiszter, aki hozzátette: kezdeményezték a két kormány közötti kisebbségi vegyes bizottság összehívását. A magyar külügyminiszternek következő napokban az EU-külügyminiszterek finnországi értekezletén, majd a visegrádi országok diplomáciai vezetőinek eszmecseréjén is lehetősége lesz találkozni szlovák partnerével, Ján Kubissal. A két ország miniszterelnökeinek találkozójára jelen állás szerint októberben van esély, a visegrádi országok vezetőinek találkozóján.

A szlovák sajtó szerint kormánya mögé bújt Fico

Nemcsak Budapest kevesli a magyarellenes cselekményekkel szembeni szlovák elhatárolódást, hanem a szlovák sajtó számos kommentárja is azt várja Robert Fico kormányfőtől, hogy egyértelműen fejtse ki álláspontját és személyesen ítélje el az eseteket – mondta az [origo]-nak Lovász Attila, a Vasárnap című szlovákiai magyar politikai magazin főszerkesztője. Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) alelnöke a vezető napilap, a SME kommentárjára hívta fel a figyelmet, amely a rendőrség gyors és felelősségteljes reakcióját dicsérte; Ficóról ugyanakkor azt írta, hogy politikusként és nem államférfiként viselkedett, amikor a kormánya mögé bújva nem adott ki személyes, egyértelmű állásfoglalást a magyarellenes atrocitásokkal szemben. Szigeti úgy látja: azért, hogy nyolc év után ismét magyarellenes atrocitásokról kell beszélni, Ján Slota pártjának kormányra kerülése okolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!