Hírek

2006.08.29. 20:29

Gyurcsány új dátumot mondott

Akár zárt ajtók mögötti színjátékként is értékelhető az euróbevezetés és a gazdasági stabilitás forgatókönyvét tartalmazó konvergenciaprogramról szóló keddi négypárti megbeszélés: a felek – mint várható volt – semmiben sem tudtak megegyezni.

Europress-összeállítás

„Ez nem volt érdemi egyeztetés, mert a kormány minden javaslatunkat elutasította” – mondta Navracsics Tibor. A Fidesz négy pontos csomaggal érkezett a megbeszélésre: eredetileg az ipar- és agrárkamarával folytatandó megbeszélést, költségvetési tanács felállítását és euró-céldátum megjelölését, a Nemzeti Fejlesztési Terv és a program összehangolását, valamint vállalkozásfejlesztési alap létrehozását indítványozták. A Fidesz frakcióvezetőjének véleményéhez csatlakozva Semjén Zsolt, KDNP elnök a tárgyalást csak tájékoztatásnak minősítette, mert a hátralévő néhány napban már aligha várható, hogy a pénteken benyújtandó program tartalma érdemben változzon. Az MSZP és az SZDSZ is teljesen haszontalannak nevezte a találkozót, de szerintük ez az ellenzéki pártok hibája, mert nem javasoltak semmi olyasmit, amely kicsit is befolyásolhatta volna a dokumentum tartalmát. Az MDF nem vett részt a tárgyaláson.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Navracsics Tibor szerint a nem történt érdemi egyeztetés – fotó: Kallus György
[/caption]A miniszterelnök azonban néhány órával korábban láthatóan elégedetten távozott az Országgyűlés gazdasági bizottságának üléséről, miután az ellenzéki képviselők valamennyi, a kormány konvergenciaprogramját kritizáló kérdésére magabiztosan válaszolt, és statisztikáival legalábbis a koalíciós képviselőket meggyőzte arról, hogy miért jó az országnak, hogy 2011-ig nem csökkennek az adók. A kormányfő azt mondta: nem ellensége önmagának, ezért ha a Fidesz által javasolt – amely az adók csökkentésével és jóléti kiadások egyidejű növelésével jellemezhető – út járható lenne, akkor azt választaná.

Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint azonban az euró bevezetése körüli késedelem alapjaiban ingatja meg az ország gazdaságát. A programot elfogadhatatlannak nevezte: azt mondta, az adóemelések csődbe viszik majd a kis- és középvállalkozásokat.

Veres János pénzügyminiszter a költségvetési bizottság keddi ülésén megerősítette, hogy Magyarország 2009-re teljesíti az euróbevezetés feltételeit, így 2011-2013 között lesz reális lehetőség a forint lecserélésére. Varga Mihály ugyanakkor emlékeztetett, hogy a kormány korábban ugyanilyen határozottsággal érvelt az euró 2008-as, majd 2010-es bevezetése mellett. „Ez a megszorító program az elmúlt négy év kormányzásának következménye, ezért a felelősség egyedül a kabineté” – szögezte le a bizottság fideszes elnöke.

Kedden az Állami Számvevőszék és a Konvergencia Tanács is véleményezte a dokumentumot: előbbi annak céljait és az ezekhez kapcsolódó intézkedéseket is pontosabbnak tartja a korábbi változatokhoz képest, utóbbi azonban részben kidolgozatlannak nevezte. A tanács szerint legkorábban 2008-ban születhet döntés a közös pénz bevezetésének dátumáról.

A Gyurcsány Ferenc kedden azt is megerősítette, a társadalomra az elkövetkező négy évben nagyobb terhek várnak. „Várhatóan 2011 végéig nem lesz adócsökkentés” – nyilatkozta a Reutersnek. Az SZDSZ a múlt héten még azt hangoztatta, hogy csak akkor tudják támogatni a kabinet programtervezetét, ha 2009 után adócsökkentés következik. Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője lapunknak elmondta, hogy pártja korábban valóban csak a fenti feltétellel támogatta a programot, ám „az ország költségvetési állapota olyan helyzetben van, hogy le kellett mondanunk ezekről a tervekről” – tette hozzá.

Brüsszel szerint nem szükséges euróbevezetési céldátumot megjelölni a konvergenciaprogramban. Az Európai Bizottság a program értékelésének előzetes dátumát szeptember 26-ra tűzte ki.

Összecsaptak a jegybankelnökök

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szokatlan módon magánvéleményt nyilvánított a konvergenciaprogramról. „Ez a lecsúszás programja. Reformot nem látok, fejetlen össze-vissza kapkodást azonban igen. A nagy átverés időszaka átment a nagy kapkodás időszakába” – mondta. A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke egyenesen rossznak nevezte a dokumentumot. „Négy kritériumból háromban távolodunk a következő években, ezért bátor dolog felzárkóztatásnak hívni” – mondta Járai. „Nem vagyok kíváncsi a jegybankelnök magánvéleményére, mert annak megfogalmazása ebben a pozícióban nem lehetséges” – reagált minderre Surányi György. A volt MNB elnök szerint a program intézkedései fájdalmasak, de elkerülhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!