Hírek

2006.08.27. 17:23

Cigizek a munkahelyen, a kollégák besúgnak

Olvasónk erős dohányos. Minden órában elszív egy cigarettát, vagyis több időt tölt munka nélkül, mint nem dohányzó társai. Akiknek ez nem tetszik, és beárulják a főnöknek.

Rados Virág

Ha dohányosok vagyunk, ne várjuk, hogy főnökünk ezt idővel vagy anyagiakkal díjazza – figyelmeztettek a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Ha kimegyünk cigarettázni, azokat a perceket valóban munkaidőnkből vesszük el. Mialatt kollégáink fel sem állnak az asztaltól. Ez nem igazságos. A munkáltató köteles külön helyiséget, illetve területet kijelölni a dohányzásra. De időt már nem köteles adni rá.

Ne csodálkozzunk tehát, ha a cigarettázással töltött időt később le kell dolgozni. Munkaköri leírásunkban szerepel, hány órát vagyunk kötelesek munkával tölteni. Hogy ennek meg kell lennie, azt főnökünk teljesen jogosan követelheti.

A kollégák áskálódása pedig emberi vonás, nem jogi kérdés. A munkáltató soha senkit nem fog azzal az okkal kirúgni, hogy az illető dohányzik – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A rendes felmondásnál ráadásul még indokolni sem kell a döntését, csak a rendkívülinél. Ha mégis úgy véljük, azért bocsátottak el minket, mert dohányosok vagyunk, tehát diszkrimináció történt, azt nekünk kell bebizonyítanunk.

Ez pedig nagyon nehéz. Ráadásul a honi létbizonytalanságban mindenki félti az állását, és inkább meghúzza magát. Amerikában talán könnyebb lenne, de ott meg a másik véglet uralkodik – teszi hozzá az ügyvéd. Az sem ideális, hogy bárki bárkit bármilyen okkal állandóan feljelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!