Hírek

2006.08.27. 15:12

Biztonságban lezajlott a Parádé

A hatóságok, a szervezők és a biztonsági szolgálat minden tudását bevetve készült a fesztiválra, de a válságstábnak szerencsére nem akadt dolga.

BAMA

Egy héttel a tragikus kimenetelű augusztus 20-ai ünnepség után újra tömegek vonultak az utcára. Ezúttal a hagyományos nyárzáró Budapest Parádé csábított mintegy félmillió fővárosit az Andrássy útra és a Felvonulási térre. A dobhártyaszaggató zenére önfeledten táncoló fiatalok jókedvét nem árnyékolta be a Szent István-napi katasztrófa. A Sziget Kft. mindenesetre kért időjárás-előrejelzést az Orszá-gos Meteorológiai Szolgálattól.

A prognózis ezúttal hibátlanul sikerült, a felhőtakaró délutánra feloszlott, és a szélerősség sem haladta meg a 9 km/órát.

„Kedvezőtlen időjárás esetén a Hősök teréről és az Andrássy útról többfelé lehet menekülni, egyébként is felkészültünk minden eshetőségre” – mondta Lobenwein Norbert. A főszervező hozzátette: a rendezvényre korábban is mindig készült biztonsági terv, de a múlt vasárnap történtek miatt most sokkal részletesebb. Végigmodellezték a különleges helyzetekre vonatkozó teljes eljárási folyamatot, s pontosan rögzítették, milyen esetben ül össze a válságstáb, hol, ki és mikor mondja meg, lehet-e folytatni a fesztivált, ki a felelős az intézkedésekért.

„A válságstáb a Műcsarnok mögötti koordinációs központban ülne össze, tagjai a rendőrség, a polgárőrség, a katasztrófavédelem, a biztonsági szolgálat és a szervező cég képviselői lennének. A döntésekről rádión értesítik a helyszíni vezetőket” – mondta lapunknak Vágó Imréné, aki az In-Kal Security biztonsági főigazgatójaként az Oktogon és az Operaház közötti szakaszért felel. Hozzátette: pontos evakuálási tervet készítettek vihar esetére is, amely rögzíti, hogy merre kell terelni a tömeget. Fakidőlés esetén azonban nem tudnának mást tenni, mint hogy kihúzzák a sebesülteket. „Azt már a kisgyereknek is megtanítják, hogy vihar esetén ne álljon fa alá” – jegyezte meg.

A tömeg biztonságban érezhette magát, hiszen csaknem ezer sárga mellényes biztonsági őr és rendőr álldogált a kereszteződéseknél. A katasztrófavédelmi hírközpont viszont ottjártunkkor kihaltnak tűnt. Ez talán annak volt köszönhető, hogy az illegális italárusításon kívül más veszély nem fenyegetett.

„Kilenc mentőautóval vagyunk jelen, amelyek fogadására nyolc kórház is felkészült. A legtöbb munka azonban járőreinkre vár, akik az ittas embereknek segítenek” – mondta Kovács Éva mentős. Akinek igaza lett.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!