Hírek

2006.08.31. 16:31

Az elnök nem alkuszik

Mahmud Ahmedinezsád továbbra is kitart az atomprogram folytatása mellett

Cs. E.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök megismételte, hogy országa nem hajlandó lemondani az urándúsításról. Nyilatkozata azon a napon hangzott el, amelyen lejárt ENSZ Biztonsági Tanácsa által Teherán számára megszabott határidő e tevékenység felfüggesztésére.

„Irán sohasem fog engedni a külső nyomásnak, nem fogadja el jogainak csorbítását” – mondta az elnök televízión közvetített beszédében, nem várva meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség állásfoglalását sem. Az iráni nukleráris programról ismét intenzív nagyhatalmi egyeztetések kezdődtek, s várható, hogy hamarosan összeül a BT is, amelyben egyelőre megoszlanak a vélemények büntető intézkedések szükségességéről.

Az Egyesült Államok katonai vezetése és a hírszerzés azzal számol, hogy Irán legkorábban öt év múlva lesz csak képes kifejleszteni atomfegyverét; ezzel magyarázható, hogy a Bush-vezetés nem tartja sürgősnek, hogy légitámadással csapást mérjen a közel-keleti ország atomprogramjára. Többen ugyanakkor aggódnak Bush kivárása miatt, és kritizálják az amerikai hírszerzés minőségét  – írja a Washington Times. Az Iránnal kapcsolatos véleménykülönbségek megfigyelhetőek az amerikai képviselőház nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó bizottságának augusztus 23-i jelentésében is.

A közel-keleti ország terrorizmust támogató ügyleteit és a tömegpusztító fegyverek kérdését tárgyaló elemzés megrója az amerikai hírszerzést, mondván: túl kevés figyelmet fordít Teheránra és az Iránról szóló jelentései túl „bátortalanok”. A jelentés megjegyzi: a nemzetbiztonsági szerveknek nagyobb forrást kell biztosítani az iráni titkos program felderítése és az ország katonai potenciáljának megismerése érdekében. Thomas McInerney nyugalmazott légierő-parancsnok szerint – aki köztudottan az Irán elleni légicsapás támogatója – lényegtelen, hogy 5 vagy 10 évről van szó, az időkeret túlzottan is megnyugtathatja a háborús stratégákat.

A Washington Times idézi a volt katonát, aki szerint Bush határozott Irán-politika híján jelenleg „a külügyminisztérium diplomáciai ösvényein kering”. A Pentagon szóvivője elzárkózott az értesülések kommentásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!