Hírek

2006.08.30. 13:26

A konvergenciaprogram a második Gyurcsány-csomag?

Második Gyurcsány-csomagnak nevezte a konvergenciaprogramot a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján, Szijjártó Péter szerint a program az emberek újabb, értelmetlen megsarcolásáról szól.

BAMA

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint a program értelmetlenül vesz el pénzt az emberektől, ugyanis nem derül ki belőle, hogy mi a megszorítások célja, milyen hatása lesz azoknak az államháztartásra. Mint mondta, a program ezért rossz az embereknek, mert öt fő területen komoly megszorításokat tartalmaz: így a közszférában 10 százalékos elbocsátást, az egészségügyben az oktatásban és az ártámogatások területén pedig komoly szigorító intézkedések következnek, míg a nyugdíjrendszer átalakításával, például a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével a kormány gyakorlatilag "hadat üzent a nyugdíjasoknak".

A program a gazdaágnak sem használ, mert nem tartalmaz gazdaságfejlesztési elképzeléseket, nem fogalmaz meg munkahelyteremtési, gazdaságdinamizálási célokat - fejtette ki a politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy míg az Új Magyarország Fejlesztési Terv kitörési pontként a gazdasági növekedést határozza meg, addig a konvergenciaprogram csupán két százalékos növekedéssel számol jövőre.

Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője a Fidesz szóvivőjének kijelentéseire úgy reagált, hogy a program teljes gazdasági és jelentős társadalmi fordulatot jelent, de nem tartalmaz az eddig megismertekhez képest új kiigazító intézkedéseket. A konvergenciaprogram hiteles, és bár valóban nem állt túl  hosszú idő rendelkezésre a megvitatására, de a társadalom széles köre nyilváníthatta ki véleményét. Kékesi szerint a konvergenciaprogramnak nem feladata, hogy a munkahelyteremtést, a foglalkoztatás bővítésével kapcsolatos programot megfogalmazza.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!